Симеон Дянков: Докато сме на власт няма да се вдигат данъците

Булфото
share

Финансово американците са доста по-зле от нас, видях го с очите си, прекарах седмица във Вашингтон, каза Симеон Дянков, вицепремиер и министър на финансите в сутрешния блок на БНТ.

Той прогнозира, че няма да се разпадне Еврозоната, еврото ще става все по-силна валута. Европа ще се засилва още повече с влизането на нови държави в Европейския съюз.

Имах работни, неформални срещи във Вашингтон, каквито имам винаги, когато пътувам, за да разбера какво мисли Америка, как смята да излезе от финансовата криза, добави финансовият министър.

„Основната тема е, че и в Европа, и в САЩ политиците се фокусират върху краткосрочния проблем, а не върху дългосрочния“.

Пазарите вече не вярват на политиците – нито в Америка, нито в Европа, категоричен е Дянков.

„Ако световната икономика спре да работи, в България също ще спре, защото ние сме част от световната икономика“.

Тази година бюджетната процедура сме я забавили с около месец, за да не е точно преди изборите, тъй като депутатите пътуват из страната и в този период не е добре да говорим на сериозни теми, така че към края на октомври ще имаме готовност с бюджета, който ще е единен и съгласуван с всички министерства, уточни вицепремиерът.

Финансовите министри никога не са доволни, но това е и нашата работа да ставаме все по-добри, каза още Дянков.

„Всички, които получават пари от Държавния бюджет го получават месец за месец, но сега очаквам предизборно доста институции да изпищят, че са им свършили парите, а това няма как да стане, тъй като ние имаме да им даваме още 1/3 бюджетни пари до края на годината.“

Важно е да бъде избран в най-кратък срок директор на НОИ, тъй като оттам минават 1/3 от парите на държавата и това е една от най-важните финансови институции в страната, добави министър Дянков.

Той е категоричен, че през септември и октомври няма да участва в теми, свързани с проектобюджета, тъй като всичко в този период ще бъде предизборно и дори има намерение „да си вземе отпуск“ в този период.

Той каза още, че финансовият министър винаги е конфликтна работа и неговият първи отговор винаги трябва да бъде „не“, вторият „може би“ и евентуално третият да е съгласие.

Финансовият министър беше категоричен, че данъците в страната няма да се вдигнат, докато ГЕРБ е на власт, няма и такива намеци дори, благодарение на добрата финансова политика на правителството.

Водещи новини

Още новини