Орешарски пред ИТАР-ТАСС: Надявам се на среща с Путин в Сочи

share

България държи на проекта "Южен поток" и иска да бъде завършен в срок. Той е обявен за национален приоритет и правителството положи много усилия да навакса изоставането в графика за реализация. Това казва премиерът Пламен Орешарски в интервю за руската информационна агенция ИТАР-ТАСС в навечерието на олимпийските игри в Сочи.

Орешарски смята, че проектът за газопровод е важен и за руската,и за българската страна, като една от ползите за нас е възможността за диверсификация на газовите пътища.

На въпроса как оценява перспективите за развитие на ядрената енергетика в България и възобновяването на проекта "Белене", Пламен Орешарски заявява, че българското общество поддържа ядрената енергетика и страната има дългогодишен опит в тази сфера. "Ако се върнем в миналото, ще видим, че това е ставало с помощта на Русия и руските технологии. Затова и съм оптимист за бъдещето на ядрената енергетика в България", допълва премиерът. Той обаче отказва да коментира "Белене" заради арбитражното дело.

Пред информационната агенция Орешарски казва още, че се надява на среща с президента Владимир Путин в Сочи. Основна тема на разговор щели да са възможностите за задълбочаване на търговско-икономическото сътрудничество между двете страни.

Българският премиер признава, че има проблем с визите за руските туристи, и обещава режимът за издаването им да бъде облекчен. Туризмът щял да е един от акцентите по време на междуправителствената комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество през април в София. Щели да се обсъждат още енергетиката и машиностроенето.

Водещи новини

Още новини