"Южен поток" трябва да отговаря на стандартите за безопасност и качество

  • 18 януари 2014 20:11

  • 1148
  • 0
"Южен поток" трябва да отговаря на стандартите за безопасност и качество
©

Морската част на газопровода "Южен поток", която ще преминава през териториалните води на България, но в която страната не участва като акционер, също трябва да отговаря на изискванията на родните държавни стандарти за безопасност и качество, пише "Труд". Това гласи разработената от икономическото министерство промяна в наредбата за управление на газопроводите и газовите съоръжения.

Според документа, който предстои да бъде одобрен от Министерския съвет, основен контрольор на подводните газопроводи ще бъде техният оператор. Той трябва да разработи цялостна система за управление на съоръженията, както и да следи за тяхното правилно експлоатиране.

Същите условия ще важат и за морските газови хранилища.

Акционери в морската част на газопровода "Южен поток" са руската "Газпром" (50%), италианската "Ени" (20%), френската ЕДФ и германската "Винтерсхал" с по 15% дял.

Общата дължина на трасето е над 900 км, като 236 от тях ще минат през български териториални води. Очаква се строителството на тръбата да започне през второто тримесечие на тази година.

Междувременно Русия и Европейският съюз продължават да водят преговори за газопровода, така че той да отговаря на европейското законодателство.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1148 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини