Плевнелиев пред ИТАР-ТАСС: Българо-руските отношения имат здрава основа

  • 04 февруари 2014 09:33

  • 4303
  • 46
Плевнелиев пред ИТАР-ТАСС: Българо-руските отношения имат здрава основа
© Булфото

Българско-руските отношения имат здрава основа и традиционно са на добро равнище, заяви президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното в  ексклузивно интервю за ИТАР-ТАСС. Той изрази задоволство, че двустранните връзки се развиват в различни направления, а не само в енергетиката и туризма.

През 2014 г. се навършват 135 години от установяването на дипломатически отношения между двете държави, напомни  българският държавен глава. Това според него ясно сочи, че България и Русия трябва да организират до края на годината множество разнообразни прояви - за да има контакти не само на високо политическо равнище, но и на равнище градски кметове,  бизнесмени, туристи и обикновени граждани, млади и възрастни.

България разчита, че проектът за газопровод "Южен поток" ще бъде успешно осъществен, каза Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното. "Като президент аз подкрепям проекта "Южен поток" и се надявам, че той ще бъде реализиран в съответствие с пазарните закони и синхронизиран с европейските изисквания, като се вземе предвид, че България е горд член на Европейския съюз", отбеляза Плевнелиев.

Благодарение на "Южен поток" България ще може да диверсифицира маршрутите за газови доставки и да си гарантира  повече спокойствие, а и повече шансове София да се нареди сред европейските енергийни центрове, каза той.

България е страна, която развива атомната енергетика и ще я отстоява, заяви Плевнелиев. Той подчерта, че е за по-нататъшна модернизация на действащата АЕЦ "Козлодуй", но в същото време се съмнява в  целесъобразността от строителство на нова АЕЦ "Белене". "Подкрепям развитието на атомната енергетика на площадката на АЕЦ "Козлодуй", подкрепям програмата за увеличаване на  сроковете за експлоатация на 5-и и 6-и енергоблокове и, ако е необходимо, строителството на 7-и блок, но като държавен глава  много се съмнявам в необходимостта да бъде изградена втора атомна електроцентрала, а именно АЕЦ "Белене", каза президентът. Според него "това е много голям и скъп проект, много тежък и рискован за България".

"Не виждам пазари за реализацията му, затова призовавам българското правителство да се съсредоточи на площадката, която ние вече имаме, където има цялата необходима инфраструктура и квалифицирани кадри. Вместо втора атомна електроцентрала бих  искал да видя общонационална програма за енергийна ефективност", отбеляза държавният глава на България, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Потреблението на електроенергия в България и сега е два пъти по-ниско в сравнение със съществуващите мощности", допълни Плевнелиев. Според думите му България има енергийни мощности за 14 000 мегавата, от които се използват малко над пет, уточни  ИТАР-ТАСС. "Енергийната ефективност ще помогне на българските предприятия да станат много по-конкурентоспособни и да се  намалят разходите на българските граждани", отбеляза Плевнелиев. "Да не забравяме, че значителна част от населението на  България живее в панелни жилища, от които топлото просто се изпарява. И искам да помогна на милиони български семейства чрез националната програма за енергийна ефективност да реконструират жилищата си, да създадат за себе си друга, по-комфортна среда за живеене", поясни Плевнелиев.

Българските власти ще продължат дейността по смекчаване на визовия режим за туристи от Русия. София ще използва най-добрия европейски опит, за да облекчи процедурата за издаване на визи, обеща президентът.

Той цитира статистически данни, според които през 2012 г. руските туристи в страната са били 600 хил. души - с една трета  повече, отколкото предходната година, а през 2013 г. е поставен нов рекорд с 18-процентно увеличение.

Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното прикани за уважение към многобройните паметници на съветските воини освободители в Европа, отбелязва  ИТАР-ТАСС. "Историята не търпи манипулации. Винаги и по всички възможни начини ще се боря за това историята да бъде такава, каквато е - обективна, почиваща на факти. Това означава, че трябва да проявяваме уважение и към историческите паметници, монументите, и към всичко, свързано с историята", каза президентът.

Българският народ винаги е бил толерантен, отбеляза Плевнелиев и подчерта, че призивът му се отнася "не само за  руските и съветските, но и за всички паметници в България". Президентът изрази съгласие с това, че Русия може да полага  специални грижи за историческите руски паметници в България, но същевременно изтъкна, че опазването им "е задължение и на местните, и на централните органи на властта", посочва агенцията.

Българският президент, който ще присъства на церемонията по закриването на Зимните олимпийски игри в Сочи на 23 февруари, подчерта, че ще посети руския курорт, за да "демонстрира уважение към игрите, олимпийския дух и всички онези, които вярват в тях".

"Надявам се, че ще мога да подкрепя българските спортисти по време на състезанията", каза той. "Искам с гордост да размахвам в тяхна чест българското знаме", добави Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното. "Искам да пожелая на руските партньори и колеги успешно да осъществят мащабния си план. Пожелавам цял свят да види една добре организирана олимпиада", каза българският държавен глава.
 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4303 46

Свързани новини

Коментари 46

Добави коментар

2015.04.16 | 18:36

43
Само г-н Плевнелиев е надеждата за страната - честен, почтен, предприемчив човек!

2015.04.16 | 18:37

46
ХАХАХА ! Плевнелиев почтен и честен ????? Офшорен далавераджия , червен секретар комунист иплашипутарник !Малоумен палячо !Дори ТИКВАТА проста го знае !
Батко Любо

2015.04.16 | 18:36

44
Волен-премиер!А защо не и президент?
БОЗДУГАН

2015.04.16 | 18:36

45
ВОЛЕН - президент само при президентска Република България ! А сега - ПРЕМИЕР !
БОЗДУГАН

2015.04.16 | 18:35

42
ВОЛЕН СИДЕРОВ - НАРОДЕН ЛЮБИМЕЦ и ТРИБУН ! Борисов - ТИКВОМУТРА ! Сер - ГЕЙ ! Първан оглу - ТРИПЕРА ! Плевнелиев - ПАЛЯЧОТО ! Дудук - фурнолопата ! Кунева - червена еврок,урва ! Това са българските лидери ! Избирай народе !
БОЗДУГАН

2015.04.16 | 18:35

41
ТИКВИ ПРОСТИ гербаджийски , гласувайте за ВОЛЕН и АТАКА ! Длъжници сте му ! Преди 4 г. той ви даде властта ! Като се осрахте виибамамата ! Примирете се и искайте прошка !

2015.04.16 | 18:34

40
Сидеров е политик от европейска класа ! Бият го : ПУТИН - световен лидер и Лукашенко - опази Беларус от западните хиени ! Равен е с ОРБАН !

2015.04.16 | 18:34

39
ВОЛЕН не е насаждан , а непрекъснато и несправедливо очернян ! Ефектът е обратен ! ВОЛЕН е народен любимец ,особено извън педерастка София !

2014.03.05 | 20:04

38
Този е служител на рапона,освен,че е консомолски секретар
ГЛАСУВАЛ ЗА АТАКА

2014.03.05 | 20:04

36
ПРОДАДОХА ГЛАСА МИ! ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ГЕРБ, ТЕ НЕ СА ТУРЦИ

2014.03.05 | 20:04

37
Да, те са еничари.

2014.02.04 | 13:40

25
Я ми припомни, как се казваше кандидата на ГЕРБ за кмет на Гърмен?

2014.03.05 | 20:04

35
3A KOИ HEOБPA3OBAHИ ГOBOPИМ? 3A TE3И ДETO BИKAT HA MAИTE "HAИTE" ЛИ? ИЛИ 3A TE3И ДETO ПOCPEЩAT ПPE3ИДEHTA HA ЧEXOCЛOBAKИЯ?
БОЗДУГАН

2014.03.05 | 20:04

34
Г-н Президент, необразованите и лесн оманипулируеми хора никога няма да Ви разберат, такива са основно комунистите и националните предатели от ATAKИCЧETATA

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини