Стойнев: "Топлофикация София" трябва да се разплати с "Булгаргаз"

share

Специално за „Топлофикация – София” държа те да намерят начин и да започнат да се разплащат с конкретни финансови потоци към доставчика „Булгаргаз”. Това заяви пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по отношение на изразените притеснения от „Топлофикация – София” и други топлинни централи, че новият модел за ценообразуване ще намали приходите им.

По думите на министъра - „Топлофикация – София" дължи и 450 млн. лева на Българския енергиен холдинг (БЕХ). „Крайно време е да започнат да се разплащат”, призова министър Стойнев. Той посочи, че единствено Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) могат да вземат отношение конкретно за топлинните централи.

”Аз мога да заявя, че новият модел няма да доведе до увеличаване на цената на топлинната енергия за крайния потребител”, увери Драгомир Стойнев.

По отношение на цената на въглищата, енергийният министър отбеляза, че трябва да тръгне първо развитието на износа на електроенергия и след това в бъдещ етап като месец септември или октомври ще се мисли за нова цена на въглищата. „На този етап ние не можем да вдигнем цените, без да знаем дали ще изнасяме електроенергия”, отбеляза още министър Стойнев.

Водещи новини

Още новини