Делян Добрев: Днес основният въпрос е дали изобщо ще има заплати във ВМЗ - Сопот

share

"Работи се по анализите за строителството на Седми блок на АЕЦ "Козлодуй", които ще дадат възможност Министерски съвет да реши дали той да се построи. В средата на годината те ще бъдат готови", съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в студиото на сутрешния блок на Нова телевизия.

Относно едно евентуално строителство на АЕЦ "Белене" Добрев заяви, че е изключително важно първо да се каже как той ще бъде финансиран. "Сергей Станишев и Румен Овчаров говорят омайващо пред хората за тази централа, но магистралите, които сега се строят са 20 пъти по - евтини", поясни министърът.

Делян Добрев коментира ситуацията с ВМЗ - Сопот. По думите му, по тази тема ще се хвърли изключително много труд през следващите дни след като процедурата за приватизация не се състоя. "Ако до вчера се говореше как да се платят заплатите без закъснение, то днес стои въпросът дали изобщо ще има такива", каза Добрев. Той е категоричен, че структурни промени задължително трябва да има. "Хората, които ще се освобождават от работа, ще бъдат наемани по програмите на министър Тотю Младенов. Това е уговорено", поясни Добрев.

Според министъра, благоприятният вариант за предприятието е то да бъде пуснато за приватизация без стратегия. По думите му, може би точно тя е довела до неосъществената приватизация, защото заради нея никой не е можел да уволни дори един служител от ВМЗ - Сопот.

"Ние ще направим необходимото да оздравим предприятието и разбира се, ще се погрижим за хората", добави Делян Добрев. Той е категоричен, че това трябва да стане възможно най - бързо.

Във връзка с протестите в Банско, Добрев съобщи, че днес кметът на курортното градче ще му предостави проекта за разширяване на лифта. Министърът е категоричен, че курортът трябва да се развива, защото може заради опашките по лифтовете да се стигне до намаляване на туристите след някоя друга година.

До края на октомври 2012 година има ръст от 30% на инвестициите в България в сравнение със същия период на 2011 година, съобщи още Делян Добрев.

Водещи новини

Още новини