ЦИК: Гласовете за трите въпроса на рефендума ще се броят поотделно

share

Предстои Централната избирателна комисия да обсъди колко секции ще бъдат разкрити във Великобритания. Има подадени заявления за 52. Това каза в сутрешния блок на БНТ говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Промяната на изборното законодателство в навечерието на изборите не е добра практика и създава организационни проблеми. Трябва да имаме много добра координация с Министерството на външните работи и се надявам, че ще създадем добра организация за гласуване на българските граждани във Великобритания, посочи Томов.

Той каза, че ЦИК вече е взела решение да бъде увеличен броят на секциите в Германия и Испания.

При изчисляването на резултата гласът "Не подкрепям никого" ще се отчита като действителен глас. Това ще доведе до снижаване на процента за всички кандидати в зависимост от относителния дял на всички хора, които са гласували. Основният ефект ще бъде, че още повече ще намалее вероятността да имаме избран кандидат на първи тур. Тази промяна в Изборния кодекс няма да доведе до промяна в политическия резултат – кандидатът за президент, който получи най-много гласове, ще спечели изборите, категоричен е Томов.

Той не очаква да има софтуерен проблем при отчитането на изборните резултати. За да се справим относително безпроблемно с изборите в столичния квартал "Младост", където освен за президент и референдум, ще има и избори за районен кмет, би следвало да има добро взаимодействие между институциите, посочи говорителят на ЦИК.

Той обясни, че при гласуването на референдума никой не е длъжен да отговаря и на трите въпроса, ако няма позиция и по трите. Гласовете за всеки един от трите въпроса ще се броят поотделно.

Въпросите за референдума са: "Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?", "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?" и "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?"

 

Водещи новини

Още новини