Цветанов: Нямаше полицейски натиск и манипулации на изборите

Булфото
share

Обвиненията на опозицията за манипулации и полицейски натиск на изборите са безпочвени.

Това заяви в сутрешния блок на бТВ министърът на вътрешните работи и председател на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов.

С промените в Изборния кодекс искахме да ограничим контролирания вот, затова въведохме знака Х като единствено валиден. Имаше проблеми, защото за първи път се провеждат два избора в един ден в България. Трябва да отчетем, че имаме икономия от 20 млн. лв. от изборите "2 в 1". Ако имаше 3 месеца предизборна кампания, изборите щяха да излязат много по-скъпо на данъкоплатците и 3 месеца щяхме да слушаме безпочвените обвинения на опозицията, допълни той.

На въпрос защо Сумиста, Малкия Маргин и Таки са били в избирателните списъци, а е имало много хора, включени неоснователно в забранителния списък, Цветанов заяви, че МВР не контролира ГРАО и не може да се произнесе компетентно по казуса.

Трябва да се има предвид ангажиментът на местната власт, както и това, че всеки гражданин има право да провери дали присъства в избирателните списъци. След като влязохме в ЕС през 2007 г., нямаме необходимия контрол върху влизащите и излизащите от страната ни граждани. Проверих единствено дали аз и семейството ми фигурираме в списъците и не мога да коментирам защо други ги няма, уточни той.

Не съм учуден от искането на БСП за касиране на изборите, всеки може да изгражда своята защитна теза за провала си. Видяхте, че освен в Кърджали, нямаше драстични разминавания между обявените от екзит пола резултати и по-късно обявените официални. ЦИК обявява изборите за приключени и от тази гледна точка не смятам, че има основания за касиране. Ние проведохме едни демократични избори и хората гласуваха по съвест, каза още Цветан Цветанов.

Водещи новини

Още новини