Георги Първанов: Назрява ситуация, близка до революционната

Булфото
share

В страната назрява ситуация, близка до революционната.

Това каза в Сливен президентът Георги Първанов, предаде "Фокус".

Според Първанов, все повече се налагала аналогията с 2001 година, когато нещата са се променили изведнъж и неочаквано за мнозина, както би могло да се случи и сега. Това се доказвало и от социологическите проучвания. Президентът допълни, че те трябва да се коментират крайно предпазливо, заради динамичната ситуация, в която се намираме в момента.

Ключът към тяхното тълкуване и респективно към резултатите от изборите бил в оценката на социално-икономическата ситуация и на нагласата на самооценката на хората и отделните домакинства за тяхното положение. Заради това, че все повече хора оценявали положението си като по-тежко в сравнение с предишни години, се създавала обстановка, близка до определението за революционна ситуация, когато управляващите не можели, а управляваните не искали да бъдат управлявани постарому.

Според Георги Първанов назрява промяна, а как и дали ще се случи тя на изборите, президентът не се нае да прогнозира. Той коментира и проблема със затруднената усвояемост на евросредствата, като посочи, че никой по-добре от премиера и неговите министри не биха могли да дадат разяснение на този въпрос.

По повод днешното решение на Ямболския окръжен съд, постановил условна присъда на сливенския кмет Йордан Лечков, президентът каза, че не е редно държавният глава да коментира решения на съда, но той си дава сметка, че решението ще има широк морално-политически отзвук и ефект върху хода на предизборната кампания.

Водещи новини

Още новини