Прогнозите за добивите на зърно в ЕС са ревизирани надолу заради екстремните климатични явления

gettyimages
share

Прогнозите за добивите на ниво ЕС са преразгледани надолу за почти всички култури поради изключително горещите условия на юг и прекомерните валежи на север, пише в августовското издание на бюлетина на Съвместния изследователски център към Европейската комисия (JRC MARS Bulletin) за мониторинг на културите в Европа.

Преразглеждането надолу на прогнозата за добивите на летни култури (по-специално царевица за зърно и слънчоглед) се дължи главно на изключително високите температури, настъпили през разглеждания период в по-голямата част от Южна, Централна южна и Източна Европа. Летните култури са особено засегнати в региони, където горещите условия съвпадат с ограничената наличност на вода, какъвто често е случаят в Унгария, Румъния, България и Гърция, съобщава БТА.

Силните валежи са засегнали зимните култури на север

Лошото представяне на зимните зърнени култури (по-специално мека пшеница и зимен ечемик) се дължи най-вече на прекомерно влажните условия, които засегнаха големи части от Западна и Северна Европа. По време на настоящия период на преразглеждане това се отнася по-специално за балтийските държави, където изключително интензивните валежи са довели до полягане и до намаляване на качеството на зърното, което значително е намалило досегашните положителни очаквания за добив.

Фермерите в Германия разочаровани! Слаба реколта и ниски цени

Честите валежи, но по-малко екстремни, също затрудняват събирането на реколтата в Северна Франция, страните от Бенелюкс и северозападната част на Германия, където зимните култури вече са били засегнати от прекалено влажни условия през по-голямата част от сезона.

Водещи новини

Още новини