Фермерите в Германия разочаровани! Слаба реколта и ниски цени

  • 22 август 2024 13:40

  • 244
  • 1
Фермерите в Германия разочаровани! Слаба реколта и ниски цени
© Pixabay

Тазгодишната реколта представлява разочарование за германските фермери, със значително по-ниски цени за много култури и слаби добиви поради влажното време, съобщи ДПА, позовавайки се на Асоциацията на германските фермери.

"Фермерите са разочаровани. Добивите са под тези от предходните години", каза президентът на асоциацията Йоахим Руквид пред обществената телевизия Цет Де Еф, предаде БТА.

По думите му се наблюдава 10-годишен спад при добивите от зърно и рапица, като качеството също се влошава. Според Руквид спадът се дължи както на изменението на климата, така и на регулаторните изисквания, наложени от правителството.

"В някои райони вече не ни е позволено да наторяваме според нуждата и не можем да защитим растенията от вредители и инфекции", посочи той.

Въпреки по-лошата реколта, Руквид не очаква цените да се покачат за потребителите в Германия. Между 2022 г. и 2023 г. имаше значително покачване на цените на храните, но инфлацията се забави тази година.

"Нашите цени вече се върнаха на незадоволително ниво и делът ни в крайната цена непрекъснато намалява", каза Руквид.

През последните седмици дъжд многократно забави комбайните в доста региони на Германия. При започване на жътвата в началото на юли се очакваха добиви от зърно, близки до средните за сезона.

След това обаче очакванията се помрачиха на фона на по-влажното време.

Реколтата се мери чак когато е събрана! Какви са очакванията в Гърция и Турция?

Руквид приписва широко разпространените протести на фермери в Германия и на други места в Европейския съюз на желанието за предотвратяване на "неоправдани увеличения на данъците" за целия сектор.

"Преобърнахме дневния ред на селскостопанската политика в Европа", коментира той, но и същевременно предупреди, че в Германия непрекъснато се представят нови законодателни предложения, които са непрактични и не са в съответствие със земеделските практики. Според Руквид разочарованието сред фермерите в страната остава високо.

Последвайте канала на

Десислава Станева
244 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.08.22 | 15:02

1
Най-попyлярното и eфeктивно сpeдство за отслабванe в света блокиpа апетита и човек отслабва без усилия. Сега няма нужда да ходите на диeти, да ходите на фитнeс, да се измъчвате от глад. Помага на абсолютно всички, пpосто опитайте и завинаги ще забpавите за излишните килогpами. Ето това лeкаpство:----> use.my/ketoex

Добави коментар

Водещи новини