Приключи жътвената кампания в Търговищкo, реколтата от основните зърнени култури е по-ниска от миналогодишната

  • 05 август 2024 16:47

  • 904
  • 0
Приключи жътвената кампания в Търговищкo, реколтата от основните зърнени култури е по-ниска от миналогодишната
© Getty images

Приключила е жътвената кампания в Търговищка област, реколтата от основните зърнени култури е по-ниска от миналогодишната. Това показва справка на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) в края на кампанията.

От пресцентъра на МЗХ съобщиха, че средният добив от пшеница в региона е 534 кг/хектар, като за сравнение през стопанската 2022/2023 г. земеделците са прибрали средно по 593 кг/ха. През този сезон най-добри резултати отчитат стопаните от община Попово – 560 кг/ха. В Търговищка община средният добив е бил 535 кг/ха, в община Опака – 533 кг/ха, в община Омуртаг – 488 кг/ха. Най-нисък е добивът в община Антоново – 440 кг/ха. 

Засетите площи с пшеница през тази стопанска година са били 33 777 ха, посочват от Министерството. По над 12 000 хектара са били заложени в общините Попово и Търговище, а в останалите три общини на областта – по под 5000 хектара. 

Цените на основните зърнени стоки се стабилизират

Реколтата от ечемик през стопанската година е с 30 кг/ха по-ниска от миналогодишната. През тази година стопаните са прибрали средно по 521 кг/ха, а през миналата година реколтирани са били по 552 кг/ха. Все още има един стопанин, преимуществено занимаващ се с животновъдство, който все още не е прибрал реколтата си от ечемик, съответно не е отчел и необходимите данни пред земеделските структури, поясниха за БТА от ведомството. По информация на МЗХ от общо засетите 4447 ха с ечемик, ожънати са 4181 ха. 

Кампанията по прибиране на маслодайна рапица в Търговищко приключи с осреднен добив от 238 кг/ха. През миналата година ожънати са били 260 кг/ха.

Председателят на Сдружението на зърнопроизводителите от Поповски регион Георги Георгиев коментира пред БТА, че стопаните в Поповско, въпреки отчетените по-ниски добиви от пшеница, имат зърно с много добро качество. Пазарната реализация на реколтата, обаче, стои като много сериозен проблем пред стопаните от общината.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
904 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини