Кога ще спрат протестите на земеделците?

Нова
share

Не можем да оставим една група хора да решават съдбата ни. Тук говорим за принципи. Даваме оценка за работата на министър Кирил Вътев чрез искането на оставката му. Това заяви Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България, в ефира на Нова телевизия.

Илия Проданов ог Национална асоциация на зърнопроизводителите заяви: „Обявихме протестна готовност още през януари и господин Върбанов каза, че няма нужда от такива действия и той не ги подкрепя. Направихме преговори, дадохме шанс на правителството да си преосмисли финансовата политика към земеделието, те не го направиха и излязохме на улицата. Видя се, че се постигнаха исканията.”

Министър Вътев постигна съгласие с браншови земеделски организации по техните 12 искания

По думите му проблемите със себестойността на произвежданата продукция са от отдавна: „Ако се оправят европейските политики и националното законодателство, може би няма да се стига до протести. Ние сме земеделска държава и трябва да се стремим да произвеждаме. Не се дават всяка година допълнителни пари. Това е извънредна помощ заради войната в Украйна.”

 „Ако този стил на работа продължи и след ротацията в кабинета, отново ще трябва след няколко месеца да излизаме с тракторите. За девет месеца не е направено нищо. Това се нарича управленска програма", каза още той.

"Най-вероятно ще спрем протестите. Днес ще вземем решение. Ние най-малко искаме да създаваме проблеми. Още повече след изказването на акад. Денков от вчера - че няма да се срещне с нас, защото сме искали оставка, ще призовем колегите да спрем и да останем в стачна готовност и да видим как ще се развият събитията”, допълни Върбанов.

Водещи новини

Още новини