Няма превишение на нормите за качеството на въздуха в Елин Пелин

  • 27 юли 2024 13:16

  • 339
  • 1
Няма превишение на нормите за качеството на въздуха в Елин Пелин
© Bulfoto

На всеки кръгъл час в МОСВ се получават данни за качеството на атмосферния въздух в района на село Гара Елин Пелин след възникналия пожар в склада за фойерверки, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

Независимо, че в първите часове след възникването на пожара, бяха отчетени повишени стойности на фини прахови частици (ФПЧ 10), вече има достатъчно данни да бъде генерирана средноденонощната стойност за изминалото денонощие на 26 юли. Тя е 39 микрограма/м3, което не превишава регламентираната норма от 50 микрограма/м3. Още вчера в късния следобед часовите стойности бяха нормализирани средно до 12 mg/m3.

И към настоящия момент данните от мобилната лаборатория потвърждават, че няма регистрирани превишения на средночасовите норми за серен диоксид, азотен диоксид и озон. Няма превишения и на осемчасовата норма за въглероден диоксид.

Ректорът на МГУ проф. Ивайло Копрев каза тежката си дума, посочи причината за взривовете

Към днешна дата показателите за качеството на въздуха не надвишават регламентираните норми и не застрашават живота и здравето на хората и животните в региона.

Мобилната лаборатория на Изпълнителната агенция по околна среда е разположена за непрекъснат мониторинг в село Гара Елин Пелин, на около 1 км от склада – най-близкото безопасно населено място по посока на вятъра в зоната, където е разрешено и има необходимото захранване. Тя ще продължи да следи качеството на въздуха в района и при необходимост да предоставя информация за актуалното състояние.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
339 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.07.27 | 13:49

1
Искате луд сeкc за 3 чaса, силна еpeкция, продължителна липса на еякyлация и повишен тeстостеpон! Сега е възможно и бeзoпасно, лично го изпpобвах! И прочетох за този метод тук:----> use.my/woodman

Добави коментар

Водещи новини