Мехмед Дикме: Политиците използват протестите на земеделските производители

  • 13 февруари 2024 21:23

  • 1654
  • 1
Мехмед Дикме: Политиците използват протестите на земеделските производители
©

Продължават преговорите и протестите на земеделските производители.

Има усещане, че политиците стоят зад протестите на земеделците с оглед за дестабилизация на държавата. Може би и с оглед на предстоящата ротация. Протестите са от доста време, но за първи път няма никаква реакция и изявление на Делян Пеевски - човекът, който размахва пръст и казва на премиера какво да прави. Очаквах да разпореди как да приключат протестите. Това каза бившият министър на земеделието Мехмед Дикме в студиото на "Денят ON AIR".

Бойко Борисов също не е взел отношение по въпроса с протестите, изтъкна той. 

"И опозицията не излезе със становище дали подкрепя или не протестите. Интересни неща се случват. Политиците използват протестите на земеделските производители, които са абсолютно основателни с оглед състоянието на отрасъла. Не си спомням той да е бил в толкова тежко положение след демокрацията", коментира Дикме в ефира на Bulgaria ON AIR.

Министър Вътев постигна съгласие с браншови земеделски организации по техните 12 искания

Според него проблемите не са плод на действията на сегашния министър и ръководство, а са наследени и наслоявани през годините.

"Всяка едно правителство е неглижирало тези проблеми. Не виждам конкретни мерки. Защо трябва да се подписва меморандум, не е ли по-резонно да има диалог с браншовите организации?", попита бившият земеделски министър.

Дикме определи разделението в страната ни като практика: "Когато държавата трябва да бъде единна, сплотена, тя се разделя. Това стана и със земеделците. Хората протестират, защото нямат перспектива за бъдещето".

Бившият министър на земеделието сподели, че е разговарял със земеделците и по думите му те се чувстват изоставени от държавата.

"Никой не се допитва до тях. Някой реагира ли в Брюксел за това, че украинската продукция влиза нерегламентирано, без никакви ангажименти на пазара в Европа, без изисквания за Зелената сделка? Производителите имат право да искат оставки", на мнение е Дикме.

По думите му (не)коалицията съществува, благодарение на интересите вътре в нея.

"Да, ще има търкания и напрежение за постове. ДПС през годините се е доказало като умерена политическа формация, без да заема крайни позиции. Виждаме агресивно поведение в ролята на бъдещия нов лидер на Движението, което не е характерно. Доган не би насърчавал такова поведение в политиката. Едва ли Доган може да каже на Пеевски как да се държи пред обществото. Той има достатъчно свобода сам да взема решения и да определя поведението си", заключи Дикме.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1654 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 10:32

1
❤️ Г­­о­­р­­е­щ­и­­ ­­м­­о­­­м­­и­­­ч­­е­т­а­­ ­­­в­­­и­­­ ­­о­­ч­­а­­к­в­а­­­т ­-­­ X­­1­­­8­­.­F­U­­N

Добави коментар

Водещи новини