Падат изкупните цени на пшеницата

pixabay
share

Падат изкупните цени на пшеницата. Това каза Георги Радев, председател на Сдружение на зърнопроизводителите от Сливен "Хаджи Димитър", който обработва близо 12 хиляди декара в землищата на сливенските села Жельо войвода и Камен, предаде БТА.

Миналата седмица зърното се е изкупувало по 360 лева за тон, сега е 320 лв, а следващата седмица цената се очертава да бъде под 300 лв за тон, посочи Радев. По думите му, това ще се отрази зле на зърнопроизводителите, защото при горивата има ръст в цените около 30 процента, високи са цените на торовете и препаратите. Стопаните подозират картелно споразумение от страна на износителите на пшеница.

В Добричка област средният добив от ечемика в първите ожънати масиви е 470 килограма

Жътвата на пшеницата в областта е започнала в началото на седмицата, жъне се и рапица. Почти е приключила жътвата на ечемика, като средният добив е около 500 кг/дка. Очертават се по-високи добиви при зърнените култури в сравнение с миналогодишните, когато имаше голяма суша и добивите на места стигаха 50 кг/дка. Според Георги Радев пшеницата към момента е с добро качество и ако синоптичните прогнози за слънчево време се сбъднат, се очаква качеството на реколтата да се запази. Земеделците се надяват на средни добиви от над 500 кг/дка.
По данни на МЗХГ засетите площи с пшеница в област Сливен са 38870 ха, а с ечемик - 4066 ха.
 

Водещи новини

Още новини