Гледай на живо

Евро 2020: "Трето полувреме" след Чехия - Англия

По-високи добиви от ечемик и пшеница очакват в Ямболска област

09 юни 2021 09:23

По-високи добиви от ечемик и пшеница очакват в Ямболска област
© Pixabay
238 0

По-високи добиви при ечемика и пшеницата се очакват през тази година в Ямболска област в сравнение с миналогодишната реколта. Засега е добро състоянието и на пролетниците, съобщава БНР.

По-малко от 5 процента са пропадналите с пшеница площи през тази година в региона, в много добро състояние са около 15 на сто от посевите, а в добро - близо 60 процента, отчитат от областната служба "Земеделие". Заради сушата през миналата година, добивите бяха значително по-ниски от обичайните за областта, но сега стопаните се надяват на високи добиви, както при есенниците, така и при пролетните култури.

ДФЗ: Стопаните могат да кандидатстват за съфинансиране на застрахователни премии

Според Стефан Чолаков, председател на една от ямболските земеделски кооперации, падналите до момента дъждове не са достатъчни. "Нуждаем се от дъжд, сега цъфти пшеницата, тя иска влага, тя ѝ трябва да налива. Слънчогледът - също иска, царевицата - също".  

Официално жътвата на ечемика в областта ще започне на 10 юни в община Тунджа, но масово прибирането на реколтата ще закъснее с около две седмици, прогнозират зърнопроизводителите.  

Novini.bg
238 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини