София е сред най-евтините дестинации в Европа

share

София е втората най-евтина туристическа дестинация в Европа. Това показва проучване на популярен туристически портал, предаде Нова телевизия. Заслуга за ниската цена на престоя у нас имат набиращите популярност хостели. Именно там често започват най-ценните приятелства.

Как обаче изглежда животът в един хостел? Иво, Надя и Златина са пътешественици. В своя хостел се опитват да предложат удобствата, които те самите търсят на подобни места.

„Наши гости, когато идват, казват, че предпочитат да останат тук, защото в хотела обстановката е много стерилна”, обяснява Иво.

Златина пояснява, че към нощувката, която може да е в размер на скромните 7 евро или 14 лева, е включена и закуска, която приготвят на място. Надя пък допълва, че през лятото ги посещават студенти, които използват лятната ваканция за пътешествия. Купонджиите, дошли само за да се възползват от евтиния алкохол в страната ни, били рядкост.

Най-вече младежи предпочитат да отсядат в хостели. Основният мотив невинаги е цената, а приятелствата, които се създават и които могат да траят цял живот.

Подобно е изживяването на австралиеца Бен, който обикаля Балканите. Най-топлите спомени ще запази от седмицата си в София.

„Тук хем е евтино, хем има доста интересни хора. Аз съм в стая с други хора. Заедно излизаме вечер. Без да се познаваме в началото, сега сме добри приятели”, разказва той.

Фелипе идва от Чили. Уюта на хостела свързва с приятелите, смята той.

„В София за ден ми се връзват около 5-10 евро. Още толкова е храната. Но най-ценното са приятелите. Преди месец във Фейсбук имах 400, сега са вече 500 приятели”, сподели Фелипе.

От туристическия сайт „Price Of Travel” изчисляват, че за ден в София са нужни около 24 щатски долара. С тях туристът трябва да може да си осигури храна, настаняване, два билета за градския транспорт и една местна атракция.

По този показател столицата ни е втора от общо 47 града в Европа. Най-евтино човек може да прекара деня си в Букурещ, Румъния, а най-скъп е дневният престой в Цюрих, Швейцария.

Водещи новини

Още новини