Петролът спря да поскъпва след резкия скок през последните дни

Pixabay
share

Цените на петрола леко спаднаха в днешната азиатска търговия, след като през предходните сесии отбелязаха скок от над 7 на сто под натиска на опасения около сигурността на доставките заради затварянето на петролни полета в Либия и страхове от разрастването на конфликта в Близкия изток, както и заради очакванията лихвените проценти в САЩ да започнат да спадат през септември, предаде Ройтерс, информира БТА.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, загубиха 32 цента или 0,4 на сто до 81,11 долара за барел, а американският лек суров петрол (WTI) спадна с 36 цента или 0,46 на сто до 77,06 долара за барел.

Петролът отстъпва след три поредни сесии възход, в които Брентът поскъпна със 7 на сто, а американският лек - със 7,6 на сто.

"Пазарите остават напрегнати поради престрелките между Израел и "Хизбула", а рискът от възникването на проблеми с доставките става съвсем реален, след като източното правителство в Либия спря производството", посочват в бележка до инвеститорите анализатори от Ей Ен Зет (ANZ).

Политическите проблеми в Либия застрашават добива и износа на 1,17 милиона барела дневно, сочат данни на ОПЕК за юли.

Източното правителство в Либия затваря всички петролни полета, които са под негов контрол

Водещи новини

Още новини