Цените на петрола поеха нагоре

  • 26 август 2024 09:43

  • 167
  • 0
Цените на петрола поеха нагоре
© GettyImiges

Цените на петрола се покачват в днешната азиатска търговия поради опасения, че разрастването на конфликта в ивицата Газа може да наруши доставките на петрол в региона. На този фон предстоящите намаления на лихвените проценти в САЩ повишиха перспективите за световната икономика и търсенето на горива, предаде Ройтерс.

Сортът Брент от Северно море, който е референтен за Европа, прибави 53 цент или 0,7 на сто до 79,55 долара за барел.

Американският лек суров петрол поскъпна с 51 цента до 75,34 долара за барел.

И двата договора се повишиха с повече от 2 на сто в петък, когато президентът на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ Джером Пауъл даде знак, че одобрява предстоящо начало на цикъла на намаляване на лихвените проценти.

"Перспективата за облекчаване на паричната политика засили настроенията сред инвеститорите", посочват анализатори от австралийската банка  Ей Ен Зет (ANZ) в изследователска бележка, добавяйки, че очакват УФР да приложи прогресивна серия от намаления на лихвите.

Все пак цените на петрола отбелязаха понижение миналата седмица, тъй като лошите перспективи пред големите икономики натежаха върху търсенето, обясняват експертите на банката.

Вчера Израел предприе вълна от бомбардировки по цялата територия на Южен Ливан в рамките на, по думите на израелски представители, изпреварващ удар срещу шиитското движение "Хизбула". Междувременно групировката обяви, че е изстреляла стотици ракети и дронове срещу Израел като отмъщение за убийството миналия месец на един от висшите си военни командири.

Петролът на ОПЕК се котира малко над 77 долара за барел

"Геополитическите рискови фактори вероятно ще повлияят значително на петролния пазар", каза Келвин Уонг, старши пазарен анализатор в "Оанда корпорейшън" (Oanda Corporation).

Повишените шансове за ответна атака от страна на "Хизбула" и Иран в отговор на превантивния удар на Израел срещу обекти на "Хизбула" в Южен Ливан може да поддържат цените на суровия петрол, добави той.

Търговците на черно злато също остават предпазливи относно действията на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, които заедно сформират формата ОПЕК+, който планира да увеличи добивите по-късно тази година, според Приянка Сачдева, старши пазарен анализатор в базираната в Сингапур брокерска компания "Филип нова" (Phillip Nova).

Последвайте канала на

Калина Христова
167 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини