Спрени са добивите от две петролни находища в Либия, а от трето са ограничени

  • 27 август 2024 15:16

  • 241
  • 0
Спрени са добивите от две петролни находища в Либия, а от трето са ограничени
© GettyImiges

Спряна е експлоатацията на две петролни находища в югоизточната част на Либия. Това са съобщили днес за Ройтерс инженери, които се намират в района на съоръженията.

Петролните добиви от друго находище в региона са ограничени. 

Богатата на петрол северноафриканска държава на практика остава разделена на две. Правителството на националното единство контролира западната й част, включително Триполи.

Източната част на страната е под контрола на паравоенните милиции на маршал Халифа Хафтар. Там се добива по-голяма част от петрола в Либия, който възлиза на около 1,17 млрд. барела дневно.

Освен това в Либия има многобройни въоръжени групировки, преследващи свои собствени интереси, отбелязва Ройтерс.

Управляващите в източната част на Либия обявиха в понеделник (26 август), че добивите от петролните находища ще бъдат прекратени. Това става на фона на изостряне на напрежението с властите в Триполи заради контрола върху централната банка на Либия. Тя е базирана в Триполи и е единствената международно призната финансова институция, в която се депозират приходите от либийския петрол. Заради това институцията е от жизненоважно значение за двете съперничещи си либийски правителства, базирани съответно в Триполи и в Бенгази, посочва Ройтерс. 

Петролът спря да поскъпва след резкия скок през последните дни

От своя страна ООН и САЩ призоваха днес политическите сили в Либия да проведат спешна среща за разрешаване на противоречията около централната банка в страната и за нормализиране на петролните добиви, предаде Франс прес. 

Последвайте канала на

Калина Христова
241 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини