Източното правителство в Либия затваря всички петролни полета, които са под негов контрол

  • 26 август 2024 16:29

  • 437
  • 1
Източното правителство в Либия затваря всички петролни полета, които са под негов контрол
© Getty Images/Guliver

Правителството, което управлява източната част на Либия, обяви, че спира производството и износа от всички, контролирани от него петролни полета в знак на протест срещу решението на подкрепяната от запада администрация на другата част на страната да смени управителя на централната банка, предаде ДПА.

Не е ясно обаче дали решението ще бъде изпълнено, тъй като Националната петролна корпорация не е направила коментар по темата.

Въпреки това цените на петрола скочиха в следобедната търговия. Сортът Брент се покачи с 2,71 на сто до 81,15 долара за барел, а американският лек суров петрол поскъпна с 2,20 на сто до 77 долара за барел.

Либия е разделена на две от 2011 г. насам, когато дългогодишният диктатор Муамар Кадафи беше свален от власт.

Източното правителство в Бенгази се води от премиера Осама Хамад, подкрепян от военния командир Халифа Хафтар, а начело на западното в Триполи, което е признато от ООН, е Абдел-Хамид Дбейбе.

Цените на петрола поеха нагоре

В изявление Хамад призова "заинтересованите страни да изпълнят решението на правителството" и допълни, че целта е приходите от петрол да не попаднат в ръцете на незаконни групи, имайки предвид администрацията в Триполи.

Напрежението между изтока и запада на Либия се покачи, след като администрацията в Триполи реши да смени централния банкер, а изтокът продължи да го подкрепя. Наблюдатели се опасяват, че двете страни могат отново да стигнат до въоръжен конфликт.

Освен това едно от най-големите петролни полета в страната - Аш Шарара, не функционира от началото на август заради протести в района, което досега е причинило на страната загуби на приходи в размер на 735 милиона долара, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
437 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.08.26 | 17:37

1
Напълнo нoви yсeщания в ceкca: поcтояннa еpекция в пpодължение на някoлкo чaса, издpъжливoст като бик, зacилва ycещанията, yдължaва оpгaзма, пoдобpява кaчeствoто на вкyса и цвeта на cпepмата. Toва е наиcтина гoтино нeщо, жeна ми наиcтина го хаpеса. Кyпиx тyк----> use.my/estoy

Добави коментар

Водещи новини