Акциите на "Амазон" поевтиняха на фона на по-слаби от очакваното финансови резултати

Getty Images
share

Акциите на "Амазон" (Amazon) поевтиняха днес на извънборсовия пазар преди началото на официалната търговия на Уолстрийт, предадоха световните агенции.

Инвеститорите реагираха на по-ниските от очакваното приходи през второто тримесечие, които технологичната корпорация отчете в най-новия си финансов отчет. Те са разочаровани и от прогнозата на технологичната корпорация за по-слаби от очакваното продажби през настоящото тримесечие, посочва ДПА.

"Амазон" очаква нетните ѝ приходи от продажби да достигнат между 154 и 158,5 млрд. долара. Тази сума е по-малка от оценките на анализаторите, отбелязва Си Ен Би Си.

Нетните приходи от продажби на гиганта в онлайн търговията през второто тримесечие са се увеличили с 10 на сто (спрямо втората четвърт на 2023 г.) до 147,98 млрд. долара, което също е под очакванията на пазарните анализатори.

Експертите на лондонската фондова борса "Лондон сток ексчейндж груп" (London Stock Exchange Group - LSEG) очакваха нетните приходи на "Амазон" да достигнат 148,56 млрд. долара през периода април-юни на 2024 г.

"Амазон" ще инвестира допълнителни 10 млрд. евро в германския "облак"

Технологичното подразделение на корпорацията - "Амазон уеб сървисиз" (Amazon Web Services), обаче се е представило по-добре от очакванията на анализаторите. Дъщерната компания на "Амазон", специализирана в развитие на т.нар. облачни услуги за съхранение на огромни масиви от данни, е увеличила продажбите си с 19 на сто до 26,3 млрд. долара, докато анализаторите очакваха тази сума да е от порядъка на около 26 млрд. долара. 

Като цяло обаче "Амазон" продължава да изпитва трудности при развитието на основния си бизнес - онлайн търговията на дребно. Корпорацията е изправена пред сериозната конкуренция на китайските компании за онлайн търговия, сред които са и "Шeйн" (Shein), и "Тему" (Temu), посочва Си Ен Би Си, цитирана от БТА.

Водещи новини

Още новини