Лабораторното месо идва и в Европа

Pixabay
share

Израелският производител на лабораторно месо Aleph farms прави първа крачка към навлизането си на европейския пазар, започвайки от Швейцария, където е подал молба за регулаторно одобрение. Това съобщи днес самата компания, цитирана от Франс прес и БТА.

Израелската компания, сред чиито инвеститори е американският актьор Леонардо ди Каприо, е подала искане във Федералната служба за безопасност на храните и ветеринарни въпроси, за да може да пусне на пазара първите стекове лабораторно говеждо месо, се посочва в комюнике.

Бургер с месо от мамут ще прави белгийска компания

Този стартъп, базиран в Реховот, предградие на Тел Авив, вече е депозирал искания за разрешително в Израел, САЩ и Сингапур, а Швейцария е първата страна в Европа, в която компанията опитва да навлезе, заяви пред АФП неин говорител.

В Швейцария Aleph farms е обединила усилията си с веригата супермаркети Migros - най-големият търговец на дребно в алпийската страна, станал акционер в израелската компания, за да проучи потенциала на тази нова технология.

Лабораторно отглежданото месо се приближава към американските чинии

Няколко стартъпи са "нахлули" в нишата на лабораторното месо, чиято цел е да се произвеждат животински протеини с по-малко влияние върху околната среда от интензивното отглеждане на животни. Нидерландската компания Mosa Meat бе първата, която представи пред обществеността "ин витро" стек, създаден от стволови клетки на крава през 2013 г.

Към настоящия момент производствените разходи продължават да са много високи.

Водещи новини

Още новини