Бъдеще без клане на животни: Изграждат биореактори за изкуствено месо в САЩ

  • 27 май 2022 16:14

  • 4816
  • 4
Бъдеще без клане на животни: Изграждат биореактори за изкуствено месо в САЩ
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Aмериканска компания ще изгради най-големите в света биореактори за производство на изкуствено месо. В тях ще се отглеждат повече от 13 000 тона изкуствено пилешко и говеждо месо годишно, пише "Гардиън", цитиран от БТВ.

В процеса ще се използват животински клетки и така няма да се налага самите животи да се колят, което според учените ще подпомогне за справяне с климатичната криза.

В света има около 170 компании, които работят върху изкуствено месо, но само Good Meat е получила регулаторно одобрение да продава продуктите си.През декември 2020 г. тя започва да произвежда пилешко месо в Сингапур.

Клането и проблемите с околната среда

Отглеждането и клането на едър рогат добитък, пилета и други домашни животни оказва огромно въздействие върху околната среда поради емисиите на метан, обезлесяването и използването на вода.

Консумацията на животинско месо в развитите страни допринася за климатичната криза, твърдят учени.

Според Good Meat в момента се строят 10 нови биореактора, всеки с капацитет 250 000 литра и височина четири етажа.

Консумираме повече месо за сметка на хляб, мляко и зеленчуци

Това ще бъдат най-големите съществуващи в момента казани в света. Съоръжението в САЩ трябва да бъде завършено в рамките на три месеца, а биореакторите ще започнат да функционират до края на 2024 г. Планира се производството да достигне 11,8 хил. тона годишно до 2026 г. и 13,7 хил. тона до 2030 г.

Вкусът ще пострада ли?

Поддръжниците на култивираното месо твърдят, че то може да осигури същия вкус и усещане като конвенционалното месо, но с много по-малко въздействие върху околната среда. Но един от проблемите ще бъде да се гарантира, че месните клетки растат толкова добре в големите реактори, колкото и в по-малките, използвани досега. Освен това вкусът трябва да се подобри, смятат някои разработчици.

"Опитвала съм изкуствено месо. Отхапах първата хапка и разбрах, че това е едновременно едно от най-незабележителните неща и едно от най-забележителните неща, които някога съм ял. Това е просто месо." казва Ейми Чен, главен оперативен директор в Upside Foods.

Сред другите компании, които разполагат със съоръжения за отглеждане на месо, са SuperMeat, Mosa Meat, Future Meat Technologies и производителите на морски дарове Wildtype и Shiok Meats. Съществуват и много компании, които произвеждат заместители на месото на растителна основа.

Какво казва статистиката - ще спрем ли да ядем животинско месо?

По-голямата част от месото, което хората ще консумират през 2040 г., няма да идва от заклани животни, според доклад от 2019 г. на консултантската компания Kearney, в който се предвижда, че 60% от него ще бъде или отглеждано, или заменено с алтернативи на растителна основа.

Все още Американската агенция за храните не е одобрила изкуствено месо в търговската мрежа.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
4816 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Рени

2022.05.27 | 16:29

1
Не благодаря. Искаме си истинското месо. Да си го ядат изкуственото те.
Георги Бяндов

2023.07.29 | 20:18

4
Ама се убиват животни. Това е жестоко спрямо същества, които чувстват като нас.

2022.05.28 | 19:20

3
Все ми е тая и без това не ям месо от години и не ми липсва. Изобщо не ми дреме дали ще е истинско или не
КОЙТО Е ГЛАСУВАЛ ЗА ПРОМЯНАТА, ДА СИ ПОНЕСЕ С ЖИВО

2022.05.27 | 18:02

2
Бъдеще без клане на животни: Изграждат биореактори за изкуствено месо в САЩ. Изкуственото месо не ми топори ГЕГАТА. Затова и раждаемостта ще спадне. А може би това е целта. Яжте изкуствено месо, то е като ДА БЛИЖЕШ ЗАХАР ПРЕЗ СТЪКЛО!

Добави коментар

Водещи новини