Венецуела ще плаща 750 млн. долара на Exxon

share

Petroleos de Venezuela (PDVSA) трябва да плати около 750 млн. долара на Exxon Mobil Corp. заради национализирането на нейни активи през 2007 г., съобщава Bloobmerg. Сумата е една десета от това, за което настоява компанията.

Арбитражният съд при Международната камара на търговията в Ню Йорк е взел решение американският петролен гигант да получи сума в размер на 907.6 млн. долара, съобщава говорител на петролната компанията. Впоследствие обаче тя е била намалена до 750 млн. долара, след обжалване от страна на PDVSA. "Дори и 750 млн. долара е ставнително голяма сума за PDVSA", коментира Джана Берн, президент на базираната в Чикаго компания Brookshire Advisory and Research. Сумата е равна на 32% от нетните приходи на държавното петролно дружество за 2010 г. Exxon първоначално настояваха за компенсации в размер на 1 млрд. долара, но впоследствие двете страни постигнаха споразумение за около 6 млрд. долара, пише "Капитал".

Exxon Mobil бе първата международна компания, която напусна Венецуела, след като правителството на Уго Чавес започна национализация на петролната и газовата индустрия в страната. Национализацията обхвана не само енергийния сектор, но и металургичната индустрия, производството на цимент, телекомуникациите. Към момента срещу държавата са заведени 20 арбитражни дела в Междунартодния център за уреждане на инвестиционни спорове към групата на Световната банка.

Водещи новини

Още новини