Атанас Запрянов: Трябват ни качествено подготвени хора, които да оперират със сложните високотехнологични оръжейни системи

  • 21 октомври 2024 21:27

  • 710
  • 12
Атанас Запрянов: Трябват ни качествено подготвени хора, които да оперират със сложните  високотехнологични оръжейни системи
© Булфото (архив)

„Модернизацията и превъоръжаването на Българската армия е много важен процес. Дълго време това бе основен приоритет в нашата отбранителна политика. Разбира се, той остава като приоритет, но трябва да дефинираме като приоритет номер едно личния състав, необходимостта от попълване на вакантните длъжности във въоръжените сили.“ Това каза министърът на отбраната Атанас Запрянов Атанас Запрянов Атанас Запрянов е назначен за министър на отбраната в служебния кабинет с премиер Димитър в предаването „Пресечна точка“ на Военния телевизионен канал.

Министърът посочи, че проектите за модернизация на Военновъздушните и Военноморските сили и на Сухопътните войски се развиват в съответствие с плановете, но големият проблем е да имаме личен състав, който да оперира с тези модерни системи, които ще бъдат въведени на въоръжение.

„На нас ни трябват качествено подготвени хора, които да оперират с модерните оръжейни системи, които са много сложни“, категоричен бе министър Запрянов. Той посочи, че обвързването на основното възнаграждение на военнослужещите към средната за страната заплата дава своите положителни резултати.

Министър Запрянов: Самолетите F-16 Block 70 ще се поддържат изцяло в България


В конкурсите за попълване на вакантните длъжности в Сухопътните войски и Националната гвардейска част броят на кандидатите е увеличен. Остава предизвикателството да се повиши интересът на младите хора към военната служба и тя да стане така атрактивна за тях, както е привлекателна работата във високотехнологичните индустриални предприятия.

„Освен увеличението на заплатите, ние се опитваме да решим и други социални въпроси и придобивки на военнослужещите, за да може военната служба да стане по-атрактивна за младите хора като успешна кариера и успешно развитие, защото конкуренцията на пазара на труда е огромна, бизнесът се развива, заплащането расте“, заяви министърът на отбраната.

Министър Запрянов се спря и на основните въпроси, обсъждани по време на редовната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО, която се проведе в Брюксел в края на изминалата седмица. Той отбеляза, че Организацията на Северноатлантическия договор е категорично фокусирана да гарантира сигурността на страните-членки. На срещата са обсъдени изпълнението на отбранителните планове на НАТО, Концепцията за сдържане и отбрана и наличните способности, които Алиансът трябва да изгради, за да може да направи тези планове изпълними.

„Като цяло има огромен напредък в изпълнението на тези планове, което гарантира сигурността на Алианса“, заяви министър Запрянов.

„Вече се оформя консенсус в Алианса, че 2% от брутния вътрешен продукт (БВП) са недостатъчни предвид нарастващите заплахи и кратките срокове, в които трябва да се създадат нови способности“, посочи министърът на отбраната. Той отбеляза, че на предстоящата среща на върха на НАТО, която ще се проведе в Хага през 2025 г., се очаква държавните и правителствени ръководители да стигнат до решение разходите за отбрана да бъдат минимум 2,5% БВП, което да позволи в следващите няколко години Алиансът да създаде тези дефицитни способности, от които се нуждае.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
710 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР!

2024.10.22 | 05:03

12
НИКОГА ПОВЕЧЕ АМЕРИКАНСКО РОБСТВО В РОДИНАТА НИ! СМЪРТ ЗА ГАДНИТЕ СОРОСОИДНИ ПРЕСТЪПНИЦИ И ТЕХНИТЕ ЛГБТ ТРО-ЛОВЕ, КАТО ИБАНИЯ ФОРУМЕН ПЛЪХ МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ-ПСИХОТО ОТ СЕВЛИЕВО. ЛЕЖАЛ В ПСИХИАТРИЯТА И ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР!

2024.10.21 | 22:52

8
240 kradlivi bokluka sa podgotvenni za tez tehnologii pra6tame gi kam ukraina da opravat deredjeto na fronta

2024.10.22 | 02:48

11
Некадърник, спри да пишеш на шльокавица, никой не ти чете простотиите!
Аква

2024.10.22 | 02:46

10
КАЧЕСТВЕНИТЕ ХОРА ЗА ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧНО УПРАВЛЕНИЕ СА В РУСИЯ. ВЗЕМЕТЕ ОТТАМ. ТЕ СА НА РЪКА РАЗСТОЯНИЕ.

2024.10.21 | 22:55

9
И ОТКЪДЕ ДА ГИ НАМЕРИМ? 15 ГОДИНИ ЕДИН ТЪПАНАР И ШЕПА КОМУНИСТИЧЕСКИ ПСИХОПАТИ СЪСИПАХА ОБРАЗОВАНИЕТО
ne

2024.10.21 | 22:50

7
grobarski bokluk kacestvenite hora izrasnaha prez komunizamat i sa na 60 godini a tezi evrogeiski na 25 30 godini za nishto ne stavat
Цв

2024.10.21 | 22:34

6
Най-подходящ си ти Запрянов! Пфууу!

2024.10.21 | 21:56

5
Тръгнал Запрянов на война и се върнал без глава!

2024.10.21 | 21:52

4
гад продажна!

2024.10.21 | 21:50

3
проклет да си!

2024.10.21 | 21:50

2
наско, ти май съвсем из,,к,,ука бе баби? пл,,ю..еш през екрана и хората в тв-то ходят с противогази. казват - на,,с,,р,,а,,л си се. ами памперса ли забрави или всичките за днес о..с,,р..а? че то пенсията само за памперси не стига!

Добави коментар

Водещи новини