Цените на производителите растат

share
Индексът за цени на производител на вътрешния пазар през ноември 2011 г. е с 0,6% над равнището от предходния месец, показва редовното изследване на Националния статистически институт. Увеличение е регистрирано в добивната промишленост с 2,6% и в преработващата промишленост с 0,7%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ няма изменение.

За последната година т.нар. промишлена инфлация нараства с 5,9 на сто. Най-голямо увеличение на годишна база има на цените в преработващата промишленост - със 7,9%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3,4%. За сметка на това в добивната промишленост е отчетено намаление с 2,6%, пише "Труд".

Спрямо ноември 2010 г. най-значителен ръст е отчетен при производството на химични продукти - с 12,9%. Следват производството на хранителни продукти - 9,6%, текстил и изделия от текстил, без облекло - 8,8%.

Намаление на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 1,7%. Спад има и при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 1,2%, както и при производството на превозни средства, без автомобили - с 1,1%.

Водещи новини

Още новини