Измамници са започнали да фалшифицират изключително модерния напоследък като здравословна храна лимец. В търговските вериги вече има пакети, които се предлагат като брашно или зърно от лимец, а всъщност съдържат друг вид пшеница, известна у нас като динкел или спелта. Тя е много по-евтина и с голямо съдържание на глутен и може да застраши здравето на хората, чувствителни към него.
За това предупреди Елена Славчева, която от 5 години отглежда лимец и много добре разпознава продукта, пише "Телеграф". Цената за килограм брашно от лимец върви средно около 4,80-5 лв. Въпросната спелта, която също се продава в пакети, струва 2,50 лв. за килограм. Като я маскират като лимец, обаче търговците й вземат двойна цена.
"С това фалшифициране на лимеца се вкарва в заблуда клиентът, тъй като не се посочва истинското съдържание на глутен", разкриват производители. По думите им все повече хора у нас са чувствителни към глутена и затова четат подробно етикетите. Той се съдържа от 0,01% до около 2% в лимеца и до 36% в спелтата. Когато обаче последната се продава за лимец, хората чувствителни към глутен, без да знаят, консумират повече от него и това може да доведе до сериозни здравословни проблеми.