Научни наблюдения показват предимствата на биологичните храни в борбата с рака

  • 19 ноември 2015 14:47

  • 2283
  • 0
Научни наблюдения показват предимствата на биологичните храни в борбата с рака
©

За първи път на високо научно ниво в Европейския парламент се проведе семинар посветен на връзката между човешкото здраве и органичната храна. Организатори на събитието бяха българският евродепутат Момчил Неков и Отдела за оценка на научно-технологичните възможности (STOA) към Европейския парламент.

В него са се включили лектори-учени от Полша, България, Дания, Швеция, Италия, Холандия и Германия.

Семинарът предизвика изключителен интерес в научните среди. Бяха представени резултатите от изследвания, които доказват, че органичните продукти имат благоприятно влияние върху човешкото здраве, включително и при раковите заболявания. Сред гостите имаше неврохирурзи, поддръжници на конвенционалното земеделие, представители на сектор "Биоземеделие" в Брюксел и представители на ЕК и други европейски институции.

В свое изказване Неков подчерта, че биопродуктите са инвестиция в здравеопазването. "Вярвам, че трябва да концентрираме усилията си върху предоставянето на качествена храна, особено за децата и младите хора, чиито имунна система се изгражда. В тази връзка подкрепям предложението органичната храна да бъде включена в схемата за снабдяване на учебните заведения - Училищен плод", заяви евродепутатът.

Ученият от Варшавския научен университет, д-р Ева Рембяуковска, сподели свои наблюдения и проучвания, които са фокусирани върху връзката между биохраните и раковите заболявания. "Две жени бяха диагностицирани с рак на бъбреците. Едната веднага мина на хранителна диета базирана изцяло на органични продукти, а другата продължи да се храни както преди. Първата жена живя още пет години, а втората само една", разказа д-р Рембяуковска.

Тя представи резултати от изследвания, според които извлечените сокове от био плодове и зеленчуци ограничават развитието на ракови клетки. Д-р Рембяуковска обяви също така, че резултатите от редица изследвания върху животни доказват, че на пилетата, на които е давана биохрана, са били по-дребни, но тяхната имунна система е била по-силна отколкото при пилетата хранени с продукти от конвенционалното земеделие.

Евродепутатът Момчил Неков, чийто приоритет в ЕП е биоземеделието, обобщи, че научните наблюдения представени от експертите затвърждават предимствата на органичните храни. Това ги превръща в инвестиция в общественото здраве. Семинарът доказа нуждата и ползата от повече дискусии и научна дейност посветени на биохраните.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2283 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини