Евтината рубла сви износа ни за Русия

Getty Images/Guliver
share

Машиностроителните ни предприятия, които изнасят за Русия, са пред голямо изпитание заради обезценката на рублата към долара.

В момента един долар се обменя за 54 рубли и руснаците се въздържат от нови поръчки, защото българските стоки стават много скъпи, съобщи за „Преса“ шефът на браншовата камара по машиностроене Илия Келешев.

През миналата година България е изнесла за Русия стоки за 1,2 млрд. лв., от които над 400 млн. лв. се дължат на експорта на машини и оборудване. Днес обаче някои фирми имат спад от 20-30% в поръчките.

За Русия изнасяме телфери, дървообработващи машини, стругове, битова арматура, подемнотранспортна техника, части и възли. Износът се извършва от 640 фирми, като 41 от тях правят 75% от него.

Една от идеите на Министерството на икономиката, която се обсъжда и на европейско ниво, е да се търсят нови пазари в Далечния изток. Пазари за тези стоки обаче се усвояват трудно, коментира Келешев. Успешните примери са малко и се постигат с много усилия от страна на бизнеса. „Биомашиностроене“-Пловдив, след като загуби пазара си в Украйна, преди дни направи експорт на съвременна конструкция топлообменник за Нова Зеландия. „ПодемКран“-Габрово, някогашният водещ производител на електротелфери в Европа, вече изнася в Иран, Италия и Полша. РАИС-Пазарджик, производител на машинни центри, създава смесено предприятие в Германия и участва на изложението в Кантон - Китай.

Според браншовиците обаче трябва да се затоплят икономическите отношения с Москва, защото руският пазар не бива да се губи.

Водещи новини

Още новини