Китай смекчава контрола, за да понижи курса на рублата спрямо юана

  • 10 март 2022 15:20

  • 1252
  • 2
Китай смекчава контрола, за да понижи курса на рублата спрямо юана
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Китай смекчава правителствения контрол върху обменния курс, за да може руската рубла да понижи по-бързо стойността си спрямо юана, предаде Асошиейтед прес. Така Пекин ще се предпази от икономическите санкции срещу Москва.

Маржът, с който рублата може да се колебае спрямо юана в контролираната от държавата дневна търговия, ще бъде удвоен до 10 на сто над или под цената при дневното откриване, започвайки от петък. Това съобщи Китайската система за търговия с чуждестранна валута.

Рублата загуби около 40 на сто от стойността си, след като западните правителства спряха достъпа на някои руски банки до международната система за плащания СУИФТ (SWIFT) заради решението на руския президент Владимир Путин да нападне Украйна на 24 февруари. Руската централна банка е блокирана и не може да използва резервите си от чуждестранна валута, за да защити обменния курс.

Китай не се присъедини към упреците на други правителства срещу инвазията на Путин и критикува западните санкции. Китайски компании не дават сигнал, че ще последват примера на западните фирми и ще се оттеглят от Русия, но според икономисти те вероятно ще се възползват от натиска върху Москва, за да сключат по-добри сделки, предаде БТА.

Продажбата на чуждестранна валута в Русия ще бъде спряна до 9 септември

Поддържането на постояенен валутен курс ще изисква от централната банка да субсидира руски купувачи на китайски стоки, давайки им повeче юана за рублите им, отколкото струва руската валута според пазарните сили.

Последната промяна ще позволи на китайските обменни курсове да се справят с всекидневните резки колебания в курса на рублата.

Последвайте канала на

Калина Христова
1252 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
БАНКЯНСКА ГЛАФА НАместо ЦУКАЛо

2022.03.10 | 15:27

1
ХХАХАХХАХАХА РУБЛЯ УАН.. АХАХХАХАХАА.. тОАЛЕТНА ХАРТИЯ АХГХАХАХАХХАХА ЗИИгГ АХИлЛЗ ИГг ХАИЛлЗ ИГг АХИЛлЗ ИГг АХИлЛЗ ИГг ХАИЛЛЛЛЛЛ

2022.03.10 | 15:49

2
Яко си се притеснил за рублата,да не ти плащат в рубли,че така си изперкал,нищо де поне ще има с кво да бършеш насраната дупара.

Добави коментар

Водещи новини