Възстановяваме износа на животни и месо за Турция

  • 03 април 2012 17:57

  • 1270
  • 0
Възстановяваме износа на животни и месо за Турция
©

Износът на живи животни и на месо от едър рогат добитък от България за Турция ще бъде възстановен в най-скоро време. Това стана ясно по време на днешната среща на областния управител на Русе Стефко Бурджиев с посланика на Турция у нас Исмаил Арамаз и с генералния консул на Турция в Бургас Джем Улусой, съобщиха от Областната администрация в града.

По думите на Арамаз, група от турското земеделско министерство пристига в България за последни уточнения по темата и износът ще бъде възстановен при първа възможност. Той бе прекратен преди 15 месеца заради съмнения, че внасяните от България месо и живи животни може да са заразени с шап.

Бурджиев от своя страна подчерта, че леката промишленост, земеделието и машиностроенето са сферите в област Русе, към които биха могли да се насочат турски инвестиции. Областният управител запозна турските дипломати с дейността на Областния съвет за сътрудничество по етническите и демографските въпроси, както и с изнесените по време на последното му заседание данни.

Те сочат, че след Преброяване 2011 етническите турци в региона са общо 28 658, но броят на определилите турския език като майчин е по-голям. Те са 29 238. 611 роми са посочили като майчин език турския. Бурджиев представи и поставените проблеми по време на организираната от областната администрация кръгла маса по въпросите на обучението по майчин език. Областният управител заяви готовността си да съдейства за решаването им, с цел съхраняване на етническото и културно многообразие на региона.

Последвайте канала на

1270 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини