Рекорден спад на лошите кредити

share

Лошите и преструктурираните кредити в българската банкова система са намалели с 372,4 млн. лв. през декември, показват данни на Българската народна банка (БНБ). Според статистиката такъв сериозен спад на проблемните заеми не е имало.

От 2008 г. необслужваните кредити постоянно се увеличаваха, а тенденцията започна да се променя през юни 2012 г. Тогава за първи път беше отчетен спад, въпреки че през следващите месеци отново имаше нарастване.

Данните на централната ни банка показват, че към края на декември лошите и преструктурираните кредити са в размер на 9,59 млрд. лв. Това е 22,42% от всички отпуснати заеми на фирмите и домакинствата без овърдрафтите. За сравнение през ноември проблемните кредити достигаха 9,97 млрд. лв. Според банкерите пикът на лошите заеми при домакинствата е отминал.

42,81 млрд. лв. е обемът на отпуснатите кредити за бизнеса и домакинствата към края на декември без овърдрафтите. Когато се прибави и овърдрафтът, общата сума достига 54,8 млрд. лв., показват данните на БНБ. Кредитите за бизнеса се увеличават с 5% на годишна база. Жилищните заеми пък нарастват символично с 0,8 на сто. При потребителските кредити се отчита спад от 2,3%.

Водещи новини

Още новини