Бойко Борисов остава най-споменавания политик в медиите

Булфото
share

Премиерът Бойко Борисов остава най-споменаваното политическо лице в медиите, като образът му е представян основно в положителна светлина. Това сочат данните на Лабораторията за медиен мониторинг на фондацията "Медийна демокрация", представени днес на пресконференция в БТА.

Министър-председателят присъства в медиите четири пъти повече от президента. Публикациите за Борисов за периода януари-май са 3670, двойно по-малко има вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов - 1453, след това се нареждат лидерът на БСП Сергей Станишев - 1234, Георги Първанов - 1224, Симеон Дянков - 980, и Росен Плевнелиев - 903.

Изпълнителният директор на фондацията "Медийна демокрация" Орлин Спасов коментира, че има драстично разминаване на одобрението на дадени политически лидери и институции в обществото и в медиите. Медийният рейтинг на премиера Борисов през май е бил между 4 и 4,5, което означава, че медиите съобщават за него четири пъти повече в положителна посока.

Според последното проучване на "Алфа рисърч" оценката на Борисов в обществото е 36 процента в положителна посока и 33 процента в отрицателна. Подобна е ситуацията и при Росен Плевнелиев, който получава 35 процента одобрение и 37 процента неудовлетворение. В медиите обаче положителните публикации са пет пъти повече от отрицателните, посочи Орлин Спасов. Медийният рейтинг на Цецка Цачева е плюс 9, на Ахмед Доган - минус 10, на Меглена Кунева - минус 1.

Независимо, че отделните пресгрупи воюват помежду си, те продължават да пишат положително за премиера, коментира още Орлин Спасов. Според него медиите "напомпват" публичните образи на политиците и голяма част от тях директно работят като пиари на някои от личностите от политическата сцена. Спасов направи и една нетрадиционна интерпретация на протестите срещу Закона за горите, според която виновник за силата на протестите е българската класическа литература. В произведенията на Христо Ботев, Иван Вазов, Любен Каравелов Балканът и гората играят ключова роля и имат сакрален статус. През образователната система този сакрален статус постепенно се е превърнал във важна част на националното мислене. Българинът никога няма да приеме планината и гората да станат частна собственост, каза той.

Според анализаторите на лабораторията за медиен мониторинг по време на протестите телевизиите са скривали и манипулирали информация за случващото се, а потребителите в онлайн-пространството са се обърнали към социалните мрежи и блоговете, противопоставяйки се на традиционните медии.

Водещи новини

Още новини