Нова финасова криза заплашва света

gettyimages
share

За да бъде избегната тя, Барак Обама призова Конгреса на САЩ да промени прага на максимално допустимия държавен дълг, предаде Ройтерс.

"Държавният дълг на Америка това е фундамент не само на нашия живот, но и на цялата световна финасова система. Вероятно вървим към повторение на кризата, ако се приближим прекалено близко до чертата", каза той в телевизионно обръщение по Ен Би Ес.

Максималното ниво на държавния дълг към брутния вътрешен продукт се определя от Конгреса. В момента той е $14,294 трлн. Сумата бе достигната още през средата на май. От встъпването на Барак Обама в длъжност преди две години парламентаристите на три пъти одобряваха увеличението на лимита. Предложенията минаваха, защото средствата бяха предназначени за борба с кризата.

Сега американската икономика се възстановява и Конгресът смята, че трябва да се съкратят държавните разходи, а не да се увеличава държавният дълг и бюджетният дефицит. Преди две седмици парламентаристите отказаха на Обама таванът да бъде вдигнат с още $2,4 трлн. Против гласуваха 318 души почти всички представители на Републиканската партия и 82 демократи. Законопроектът получи подкрепата на 97 законодатели.

В началото на юни Moody's заплаши да понижи кредитния рейтинг на САЩ, ако не бъде определен нов таван.

Водещи новини

Още новини