Съветникът по националната сигурност на САЩ ще посети Близкия изток

  • 18 май 2024 06:17

  • 439
  • 10
Съветникът по националната сигурност на САЩ ще посети Близкия изток
© Getty Images (архив)

Съветникът по въпросите на националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан ще посети днес Саудитска Арабия за разговори с престолонаследника принц Мохамед бин Салман, а утре Израел за среща с премиера Бенямин Нетаняху, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2334

Говорителят на американското президентство Джон Кърби обяви пред репортери, че в разгворите с израелците Съливан ще подчертае, че е нужно битката срещу "Хамас" в Газа да се води чрез по-високоточни удари, а не чрез пълномащабни нахлувания като планираното срещу един от градовете в южната част на ивицата Газа.

При срещата със саудитците Съливан ще обсъди "двустранни и регионални въпроси, включително войната в палестинския анклав, а също и усилията за постигане на траен мир и сигурност в региона".

Израел пред Международния съд на ООН: Не искахме война в Газа

Според източници правителството "Байдън" и Саудитска Арабия в момента финализират споразумение за американски гаранции в сферата на сигурността и оказване на съдействие в областта на ядрените технологии за граждански нужди. Това се случва в момент, когато сключването на споразумение за нормализиране на израелско-саудитските отношения като част от "голяма сделка" за Близкия изток засега не успяват да се материализира.

Преговорите на Съливан с Нетаняху и другите представители на израелското политическо ръководство ще включват и темата за Рафах. Израел заплаши, че ще предприеме голямо настъпление срещу града, но САЩ са против подобна операция от хуманитарни съображения, тъй като Рафах е препълнен със стотици хиляди палестински бежанци, които избягаха там от другите зони на бойните действия в ивицата Газа, посочва БТА.

Кърби каза, че Съливан ще агитира за по-целенасочен подход в битката с бойците на "Хамас". Той добави, че предмет на разговорите на Съливан ще бъдат и намиращите се в застой опити да се сключи споразумение с "Хамас" за освобождаване на болните, възрастните и ранените заложници, които радикалните палестински бойци взеха при нападението срещу Южен Израел на 7 октомври.

На пресконференцията си Кърби съобщи, че група американски медици, които са били блокирани в болница в Газа, където са оказвали медицинска помощ, вече са изведени от палестинския анклав.

Държавният департамент на САЩ одобри помощ от 1 млрд. долара за Израел

По-рано през седмицата се появи информация, че лекари от САЩ, включително десет от Палестинско-американската медицинска асоциация, организация, базирана в САЩ, не са могли да напуснат Газа, след като Израел затвори граничен пункт "Рафах". Те възнамерявали да си заминат, след като били на двуседмична мисия в така наречената Европейска болница в Хан Юнис, град, недалеч от Рафах в Южна Газа.

Вчера 17 от общо 20 американски лекари и медици са напуснали Газа. Мога да ви успокоя, че всеки от тях, който е пожелал да замине, е напуснал Газа. заяви Кърби.

Говорител на Държавния департамент уточни пред Ройтерс, че част от блокираните лекари са успели да напуснат анклава с помощта на американското посолство в Йерусалим.

Трима обаче решили да останат в Газа, каза добре осведомен източник, който добави, че те са взели решението с ясното съзнание, че американското посолство може повече да не е в състояние да уреди заминаването им, както е успяло да направи вчера.

Последвайте канала на

Владимир Василев
439 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2024.05.25 | 05:59

10
❤️ Г­о­р­е­­щ­­­и­ ­­м­­­о­­­м­­и­­ч­­­е­т­­­а­­­ ­­­в­и­ ­­о­­ч­­­а­­к­­в­­­а­т ­-­­­ X­1­8­.­F­­­U­N
СВИНЕ

2024.05.18 | 10:35

9
АС РЕШАВАМ! НЕ ЧИФУТИТЕ!
РОСТИСЛАВ

2024.05.18 | 07:41

6
С.ТЕХНИТЕ.ДЕЙСТВИЯ.ЩЕ"РОДЯТ" НОВИЯ.АДОЛФ

2024.05.18 | 09:34

8
ТОЙ СЪЩО Е БИЛ ДЖИД
Theodor Atanasov

2024.05.18 | 07:33

4
Гнусна палестинска сган

2024.05.18 | 09:34

7
Млъквай ибана ШУШУМИГО КАТИЛА
Благоизтезар

2024.05.18 | 07:39

5
КОГАТОГИ.ПОДКАРАШ.КЭ ПЕЩА.ВСЕ.Е.КЪСНО
Благоизтезар

2024.05.18 | 07:22

3
ТОВА.ЛИ.ВИ.Е.СЪВЕТНИКА? ТА.ТОЙ.ПОЛУЧОВЕК БЕ!
Сърбеца

2024.05.18 | 06:27

1
Кажете как евреите режат гумите и разрязват брезентите на камионите с храна и разпиляват храната по улицата или пък как сядат по шосетата и спират камионите да достигнат Газа…. Напишете, за да знаят хората що за стока е обикновенния евреин

2024.05.18 | 06:54

2
адолф

Добави коментар

Водещи новини