Германската провинция Саар остана под вода заради проливни валежи

  • 18 май 2024 06:25

  • 1747
  • 1
Германската провинция Саар остана под вода заради проливни валежи
© Getty Images (архив)

Хората в западния германски град Саарбрюкен бяха посъветвани да избягват мазета, водни басейни и наводнени райони поради неспирните проливни дъждове, предаде ДПА.

"Водите изведнъж могат да придойдат, а бреговете да се свлекат. На всяка цена да се избягва пресичането на наводнени улици - както пеша, така и с леки коли", обявиха властите в града.

Гражданите бяха приканени да стоят далеч от наводнени райони и, ако е необходимо, да прекарат нощта другаде. Столицата на провинция Саар освен това обяви бедствено положение. Има голяма опасност за живота и здравето на хората. Няколко сгради в града бяха евакуирани.

Междувременно регионалното правителство разчисти пътя за задействането на финансови ресурси за справяне с последиците от опустошителните наводнения. На среща снощи Министерският съвет на Саар обяви бедствието за такова от регионален мащаб, което прави възможно отпускането на средства от областното правителство за подпомагане на засегнатите райони и общини. Друга мярка в тази посока, която бе приета, е да се позволи на пострадалите общини да излязат от бюджетните си рамки, за да се справят с извънредната ситуация.

Река в Италия преля и предизвика мащабно наводнение

"Регионалното правителство и местната власт застават рамо до рамо - точно както и цял Саар", обяви областният вътрешен министър Райнхолд Йост.

Много саарци се тревожат за домовете и имуществото си или вече са понесли тежки материални щети. За да не губим ценно време, регионалното правителство взе решения, които да ускорят предоставянето на помощ за възстановяване на щетите, заяви регионалният премиер Анке Релингер, цитиран от БТА.

Засега обаче никой не е обявил някакви конкретни суми.

В саарския град Фьолклинген, който остана без електричество заради валежите, очакват щетите от бедствието да възлязат на милиони.

Порои причиниха наводнения в Гърция

Властите успокоиха, че все пак няма проблеми с осигуряването на питейна вода.

Във Фьолклинген очакваните щети са за милиони евро, особено в частния сектор. Все още нямаме точна представа за размера на щетите, заявиха властите.

Във Фьолклинген очакват нивото на водите да се повиши още, най-вече в няколко конкретни квартала. В града, наред с другите щети, засегнати от наводнението, са и спортни обекти и открит басейн в центъра. От градската управа призоваха хората да следят внимателно обстановката и да се държат "разумно".

Последвайте канала на

Владимир Василев
1747 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 05:59

1
❤️ Г­­­о­­­р­е­щ­­­и­ ­м­­о­­­м­­­и­­­ч­­е­­­т­­­а­­­ ­­в­­и­­­ ­­­о­ч­­а­к­в­а­­­т ­­­-­ X­­1­­­8­.­F­U­­­N

Добави коментар

Водещи новини