Хазната губи 300 млн. лв. от ДДС измами

share

ДДС измами за около 700 млн. лв. въртят средногодишно фирмите у нас и около 400 млн. се прихващат и възстановяват от спецзвеното „Разследване на особени случаи” в НАП. Останалите 300 млн. лв. не влизат в хазната. Това разказаха пред в. „България Днес” инспектори, заети с разплитането на схемите.

Финансовият министър натисна данъчните да повишат ефекта от работата си и да вкарват повече приходи, защото държавата ще закъса с плащанията. Фирмите обаче стават все по-изобретателни в скатаването на средства.

Една от най-разпространените измами е „стопяването на салдо", при което с фиктивни фактури се документират уж платени услуги за реклама, консултации и маркетинг. Целта е да се стопи или направо занули сумата от ДДС за внасяне. Когато ревизори тръгнат да проверяват документите на насрещната компания, попадат на множество подобни операции с други доставчици и накрая на веригата обикновено попадат на фирма на безимотен, неграмотен или тежко болен собственик, който няма как да внесе и лев за бюджета.

Всеки месец в България се издават към 38 милиона фактури от около 210 фирми. Няма как всяка една да бъде проверена, разясняват в НАП. Разчита се на софтуер, в който са вкарани над 120 преки или косвени индикации за измама.

Водещи новини

Още новини