Разбиха банда, източила над 2,2 млн. лв. ДДС

  • 20 март 2012 11:25

  • 2549
  • 2
Разбиха банда, източила над 2,2 млн. лв. ДДС
© Булфото

31 души са задържани в хода на специализирана операция „Фактуристите”, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Действията на служителите от главните дирекции „Борба с организираната престъпност” и „Криминална полиция” са под надзора на Специализираната прокуратура. Съвместната специализирана операция на служители от главните дирекции „Борба с организираната престъпност” и „Криминална полиция” се е провела вчера на територията на Пловдив, София, Самоков и Шумен. Операцията с кодово име “Фактуристите” е във връзка с разследване по две досъдебни производства под надзора на Специализираната прокуратура за престъпление по чл.321 вр. чл.255 от НК.

Установена е организирана престъпна група, която в периода от 2008 г. до настоящия момент е нанесла на държавния бюджет щети за над 2 200 000 лв. Те са от невнесен ДДС при търговия - основно с кабели, строителни материали, внос на плодове и зеленчуци и услуги. Групата създавала и контролирала фирми на социално слаби и лица от ромски произход, като съставяла документи с невярно съдържание – договори за наем, приемо-предавателни протоколи, фактури, разписки и др. Като резултат се неутрализират задълженията по ЗДДС на дружества с реална икономическа дейност. В престъпната схема участвали десетки дружества, основно от Пловдив и София, една част, от които са в процес на ревизии по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).

На територията на София по реда на ЗМВР са задържани 10 души, шестима от тях - криминално проявени за измами, имуществени престъпления, престъпления против личността, документни престъпления, упражняване на професия без разрешение. На територията на Шумен е задържан 29-годишният В.Й., регистриран за кражби и телесна проведа. На територията на Пловдив са извършени претърсвания на 18 адреса и са задържани 17 души - петима от тях регистрирани за документни и данъчни престъпления
На територията на гр. Самоков са задържани трима, криминално проявени за измами и документни престъпления.

В хода на операцията са иззети вещи доказващи съпричастността на участниците в групата към извършената престъпна дейност - компютърни конфигурации, счетоводни документи, печати и др.

Материалите са докладвани на Специализираната прокуратура. Действията по разследването продължават.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2549 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Changes

2012.03.20 | 15:20

2
Аз само да помоля (ако може) понеже е ясно, че ще ги пуснат на свобода и си ги гонят и хващат и пускат и т.н. , за да си въртят заплатите и рушветите. Крадците крадат от нас и държавата, след това плащат на съдебната система, държавата плаща на полицията от нашите данъци (пари) и си захранват системата. Мисълта ми е ако може един сайт със снимки и имена на въпросните измамници (явно си ги знаете кои са щом са залавяни нееднократно), за да може поне ако ми дойдат на мен на главата да не се занимавам с тях. Поне само полицията да ни гърби. Мерси! А забравих, то и затворите изхранваме (забравих да ги спомена). Не стига , че ни крадат...после плащаме на полицията разходите да ги гони (все пак и те трябва да взимат заплати), после и по затворите ги храним известно време и накрая ги пускат...Поне тез дето са в затворите вземете ги изкарайте да почистят малко или да произведат нещо (да избият поне храната дето им плащаме). Така съм виждал, че се прави ... ама то аз май сам си отговорих на въпроса и молбата. Да сте живи и здрави всички! На мен не ми пука особено аз имам кинти! Просто споменавам ;)

2012.03.20 | 12:51

1
Бравоооо,простотията си продължава.......вместо да изменят закони за да няма възможност за източване на ДДС ,те си гонят неудобните и си мислят че трупат точки..............Порнографияяяяяяяяя..............

Добави коментар

Водещи новини