Въвеждат механизъм за обратно начисляване на ДДС (обновена+видео)

  • 01 август 2013 14:16

  • 5349
  • 3
Въвеждат механизъм за обратно начисляване на ДДС (обновена+видео)
©

Около 1 млрд. лева губи хазната годишно заради данъчни измами. Това съобщи зам.-финансовият министър Людмила Петкова, след като представи въвеждането на механизма за обратно начисляване на ДДС при зърнените и техническите култури.

Само от тази мярка се очаква да се предотвратят загуби за хазната между 250 млн. и 300 млн. лева годишно, тъй като зърнопроизводството е един от най-рисковите сектори. Очаква се мярката да влезе в сила от 1 октомври, след като бъдат направени съответните законодателни промени.

Петкова съобщи, че в момента се подготвя цялостен пакет за борба с данъчните измами, като мерките ще бъдат внедрявани поетапно. Целта е да се постави акцент не само върху измамите с ДДС и акцизи, но и при корпоративния данък и данъка върху доходите на физическите лица. Обмисля се и предоставянето на достъп на данъчните до кредитния регистър, но все още няма становище на бизнеса по тази мярка.

Последвайте канала на

5349 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2013.09.24 | 21:00

3
ДДС да се връща на гражданите в края на годината след представена данъчна декларация. Проверява се дали гражданина си е платил данъците и осигуровките. Пример: при 10000 лв. годишен доход и платени всички данъци и осигуровки получаваш 2000 лв. от ДДС. Ако не са платени то се удържат нужните суми и след това се връща разликата. По този начин няма да има ДДС измами, ще се затегне събирането на местните и републикански данъци и осигуровки. Възможно е дори да се дотигне 90% събираемост на данъците и повече. Елементарно и ефикасно. Това е данъчна реформа насочена към реалния законов бизнес и осветляване и премахване на сивия сектор.

2013.09.24 | 20:59

2
Ако направят това да му мислят некоректните работодатели. С това наистина ще се подобри държавния бюджет и ще се премахне сиви сектор защото ще има контрол върху това какви са доходите и какво се плаща. То в този случай няма да смеят бизнесмените да влизат в сивия сектор защото в края на годината всичко ще лъсне. А ако въведат и електронното разплащане и да няма пари в кеш а само електронни то всичко ще е на 100%.

2013.09.24 | 20:58

1
Аз пък ще си платя данъци след като избирателите на ДПС си платят техните, няма как да стане преди това. След това, о'к.

Добави коментар

Водещи новини