Комисията за КТБ си изяснила схемата за източване на банката

Булфото
share

От докладите на трите одиторски фирми категорично се потвърди моделът на източване на КТБ през мажоритарния собственик. Това заяви народният представител от ДПС и член на парламентарната комисия за КТБ Йордан Цонев, цитиран от „Фокус”.

„Банката е била създадена и управлявана като финансова пирамида”, добави той.

Цонев допълни, че всичко, което е написано и чуто за този модел, е абсолютно вярно и доказано от докладите. „Дори нещата са още по-фрапиращи, ще ги видите в нашия доклад. Констатирахме, че нещата са дори по-ужасяващи”, коментира той.

Цонев разясни, че всички в комисията се обединяват около това, че всичко ще бъде разказано в доклада, за да спрат спекулациите какво е представлявала КТБ.
„Тя не е била инвестиционна, няма никакви инвестиционни дружества, има пощенски кутии, в които се пълнят кредити, а в същия ден се раздават на други. Няма обезпечение – купища неща”, заяви Цонев.

Председателят на комисията Десислава Атанасова подкрепи изказването на Цонев като обясни, че не само за нея, но и за всички от комисията се е изяснила схемата за източване на банката.
„Това беше нашата основна цел. За нас наистина е ясно, че банковият надзор не е бил на мястото си и не е вършил работата си. Такъв ангажимент има съгласно и Закона за БНБ, и Закона за кредитните институции”, посочи тя.

На въпрос дали ще продължат да настояват за оставката на Иван Искров, Атанасова обясни, че оставките ще са факт рано или късно. „По-важното е обаче, когато НС занапред ще избира гуверньор на БНБ да заложи на човек с достатъчно висок морал и професионализъм. Въпреки че не се следва да даваме морални категории и оценки, някак си за цялото ни общество е ясно, че някои не се вписват”, каза още Десислава Атанасова.

Водещи новини

Още новини