ЕС защити правото на допълнителна пенсия

share

ЕС предприема мерки за защита на правото на допълнителна пенсия на работещите, когато се преместват в друга страна членка. Хората ще могат да “пренесат” своите пълни пенсионни права, без да губят стаж и средства, пише в. “24 часа”.

Това стана възможно, след като Европарламентът прие директива в областта на социалното осигуряване. Новите правила, които предоставят защита на правото на допълнителна пенсия, допълват съществуващите разпоредби за защита на правото на държавна пенсия и укрепват свободата на придвижване в ЕС.

Промените засягат професионалните пенсии, пенсии, които са финансирани или съфинансирани от работодателите, или по частна схема.

Промените ще помогнат за премахване на съществуващите пречки пред свободното движение, като например изискването за много дълги периоди на заетост, за да могат хората да придобият тези права, или риска от загубата им при излизане от пенсионната система след напускане на съответния работодател или страна.

Промените в придобиването и запазването на допълнителните пенсионни права са особено важни за чуждите граждани, работещи в ЕС, където тези пенсионни схеми са широко разпространени и изискваните години за членство в тях са особено високи. Новото законодателство трябва да бъде одобрено от Съвета на министрите на ЕС. Страните членки имат 4 години, за да въведат директивата в националното си законодателство.
 

Водещи новини

Още новини