Пари за ранна пенсия ще има само за година

  • 12 юли 2011 06:05

  • 3001
  • 0
Пари за ранна пенсия ще има само за година
© Булфото

В тях работодателите внасят допълнително 12% за I категория труд и 7% - за втора.

От справка на НОИ става ясно, че за пет месеца ранни пенсии чрез НОИ са получили 2258 души. За тях са прехвърлени 9.96 млн. лв.

Средно тези хора са излезли 7 години по-рано в пенсия, а средната сума, която получават, е 465.26 лв. "Ако те бяха получили пенсия от професионалните фондове, биха получавали 56.55 лв.", е пресметнала Ася Гонева от КНСБ. В същото време само за година трябват 10.5 млн. лв. за пенсиите на тези 2258 души. След това парите им за старини минават за сметка на всички осигурени, напомнят експертите, пише в. "Сега".

ГЕРБ удължи условията за ранно пенсиониране на около 44 000 миньори, металурзи и други работещи тежък труд, на които им предстои такова до края на 2014 г. Но в същото време прехвърли натрупаните по партидите им пари накуп в НОИ - общо към 108 млн. лв., и взе решение в общественото осигуряване да влизат и допълнителните вноски. Конституционният съд обаче реши, че това е противоконституционно посегателство на лични средства и сега в парламента на първо четене ще се гледат промени, с които да се възстановят партидите на хората. Допълнителните вноски отново ще се внасят по тях, но вече прехвърлените пари няма да се връщат.

Последвайте канала на

Десислава Станева
3001 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини