Бездомница си дава пенсията на болница, за да може да живее там

  • 20 юли 2011 21:11

  • 739
  • 0
Бездомница си дава пенсията на болница, за да може да живее там
©

Несретницата няма дом, пише в. "Труд". 

Затова пожелала да дарява цялата си пенсия срещу храна и възможност да нощува. Тъжната история разказа Росица Стефанова, социален работник на държавното лечебно заведение.

От известно време насам бездомната старица идвала всеки ден в спешното отделение с някакво оплакване. "Тя наистина има медицински проблеми, но те са резултат от напредналата й възраст. Нуждае се от лечение, но не и от хоспитализиране" - поясни Стефанова. От здравното заведение установили контакт със социалната служба, но и там вдигнали безпомощно рамене.

За да настанят жената в социален дом, се изисквало мнение на личен лекар и на психиатър, а това се заплащало. "Дори и документите да бъдат уредени, на самотни хора в подобно положение се налага да чакат с месеци, докато ги настанят в социален дом. През това време болницата не може да ги изхвърли навън, след като нито имат дом, нито близки, които да се грижат за тях"- допълни Росица Стефанова. Тя призова общината и неправителствените организации да открият приют за временно настаняване на нуждаещи се . Всеки месец болницата "отглеждала" поне по един-двама пациенти в подобно, тежко положение.

Последвайте канала на

Десислава Станева
739 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини