Едва 5% от работните места могат да бъдат поети от изкуствения интелект

Novini.bg/ Canva
share

Според професора в Масачузетския технологичен институт (MIT) Дарон Аджемоглу колкото и обещаващ да е AI, е малко вероятно той да оправдае този шум. По негови изчисления само малък процент от всички работни места - едва 5% - са готови да бъдат поети или поне значително подпомогнати от AI през следващото десетилетие. Това може да е добра новина за работниците, но много лоша за компаниите, които влагат милиарди в технологията, очаквайки тя да доведе до ръст в производителността.

"Много пари ще бъдат похарчени напразно. Няма да получите икономическа революция от тези 5%" каза Аджемоглу, предава bloombergtv.bg. 

Оптимистите твърдят, че AI ще позволи на бизнеса да автоматизира голяма част от работните задачи и ще предизвика нова ера на медицински и научни открития с напредването на технологията. Главният изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг, компания, чийто име е станало синоним на AI бума, прогнозира, че нарастващото търсене на услуги, свързани с технологията, ще изисква инвестиции от над 1 трилион долара за модернизиране на оборудването на центровете за данни през следващите години.

Днешните големи езикови модели като ChatGPT на OpenAI са впечатляващи в много отношения, смята Аджемоглу. Защо тогава те не могат да заменят хората или поне да им помогнат в много работни задачи? Той посочва проблемите с надеждността и липсата на човешка мъдрост или преценка, което ще направи малко вероятно хората скоро да делегират много офис задачи на AI. Освен това, AI няма да може да автоматизира физически задачи като строителство или почистване, казва той.

Водещи новини

Още новини