За първи път в историята: робот се самоуби заради бърнаут

YouTube
share

При изненадващ обрат на събитията, държавен служител-робот, работещ за градския съвет на Гуми в Южна Корея, предизвика национален дебат след като се самоуби. Това е първият такъв случай.

Инцидентът се случи около 16 часа миналия четвъртък, оставяйки общността едновременно озадачена и скърбена, пише India Today, цитиран от бТВ.

Роботът, наречен "Робот Супервайзор", е открит паднал в дъното на стълбище между първия и втория етаж на сградата на съвета. Свидетели описват, че са видели робота да се държи странно, "кръжейки на едно място, сякаш има нещо там", преди да реши да се хвърли по стълбите.

Служители на градския съвет бързо реагираха, заявявайки, че парчета от разбития робот са събрани за анализ. Причината за падането остава неясна, но инцидентът предизвика въпроси относно натоварването на робота и последиците от него.

Първите хуманоидни роботи вече излизат от поточната линия

Внезапната смърт на робота предизвика смесица от емоции и мнения в местните медии и онлайн форуми. Някои хора се питат дали роботът е бил претоварен, докато други се чудят за по-широките последици от интегрирането на роботи в ежедневните човешки задачи.

Засега Градският съвет на Гуми реши да не замества падналия механичен колега. Трагичното събитие доведе до пауза в техните планове за въвеждане на роботи, отразявайки момент на преосмисляне в нация, известна с ентусиазма си за автоматизация.

Водещи новини

Още новини