Китай разработи робот за защита на културни паметници

  • 29 февруари 2024 08:13

  • 278
  • 1
Китай разработи робот за защита на културни паметници
© Pixabay

Космически инженери от Китай са разработили робот за защита на културни паметници от вредни влияния на околната среда, съобщава Синхуа.

Учени от космическата програма на Пекин са използвали робот, първоначално предназначен за орбитални мисии, за защита на артефакти от древни гробници и пещери.

Китайската академия за космически технологии (CAST) наскоро обяви разработването на такъв робот.

В комбинация с технология за облъчване с електронен лъч, устройството се използва като интелигентна мобилна система за стерилизация и унищожаване на бактериите, които виреят върху древните стенописи в гробници и пещери.

Конвенционалният подход за дезинфекция включва използването на химически агенти, които, за съжаление, могат да представляват риск за здравето на хората, участващи в процеса, както и да засегнат стенописите.

Оборудвано с роботизирана ръка, монтирана на мобилно шаси на колела, това устройство може да сканира сцени от стени и куполи на гробници. Лазерните сензори, инсталирани на дистанционно управлявания робот, могат да откриват и избягват препятствия, като осигуряват безопасно разстояние между робота и стенописите.

Илон Мъск пусна робота си Оптимус да се разходи

Подобно на технологията за радиационна дезинфекция, използвана в медицината, електронните лъчи елиминират вредните бактерии, които с времето причиняват избледняване или напукване на стенописите.

Проектът е иницииран от Академията Дунхуан - институт за опазване и изследване на световното културно наследство на гробниците Дунхуан в Китай. През последните десетилетия той е натрупал богат опит в областта на опазването на пещерната живопис. От 2020 г. до 2022 г. академията е поела водеща роля в опазването на място на националните стенописи в гробниците.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
278 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.02.29 | 09:46

1
Жeна ми е pазвълнувана от този пpодyкт. Сега сексът е по-дълъг, epекциятa е по-силна, чувствитeлността към оpгазъм се е yвeличила и доpи пeниcът се е yвeличил. това е мeга готино нещо, което съветвам вcички да опитaт, пpочетох за това тук----> use.my/medinfo

Добави коментар

Водещи новини