Илон Мъск пусна първия тунел за свръхбърз транспорт (снимки)

Getty Images
share

Предприемачът Илон Мъск представи първия тунел от планираната високоскоростна подземна мрежа, чрез която се надява да победи пословичните задръствания в Лос Анджелис, предадоха световните агенции.

Тестовият тунел, прокопан от Боринг къмпани (The Boring Company) на Мъск, свързва паркинг близо до централата на СпейсЕкс (SpaceX) в лосанджелиското предградие Хоторн с бизнес зона, отдалечена на около 3 километра, уточнява ДПА.

Системата предвижда оборудване на модифицирани самоуправляващи се коли със специални подвижни колела, които се свалят в тунелите от асансьори.

Мъск твърди, че след като влязат в тунелите, автомобилите ще могат безопасно да пътуват със скорост над 240 км в час през интервали от една секунда.

 

Представянето обаче не включваше безплатни пътувания, както милиардерът обещаваше по-рано.

"С тази скорост усещането ще бъде като за телепортация из града", написа той в Туитър преди събитието. То бе организирано точно две години, след като милиардерът сподели в туит, че трафикът в Лос Анджелис го "побърква".

"Ще построя машина за пробиване на тунели и започвам да копая", написа той на 18 декември 2016 година.

Мъск е известен с таланта да превръща широките си интереси в доходен бизнес. СпейсЕкс стана успешна компания за изстрелване на ракети на ниска цена, а Тесла (Tesla) преоформя света на автомобилите с електрическите си коли.

 

Водещи новини

Още новини