Соломон Паси: Компютрите ще заменят правителствата

Интернет
share

Най-дългосрочният проект, който успяхме да сбъднем и то наскоро, беше визитата на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун", каза Соломон Паси в предаването на Нова телевизия "Станция нова".

Според него в момента в Европа нямаме лидери, които да успеят да материализират своята политическа воля в общоевропейски напредък. Това, по думите му, трябва да бъде урок и за България, тъй като трябва да излъчваме хора, които да успеят да трансформират националното си желание в общоевропейски прогрес.

"Смятам, че след някое друго десетилетие, ако не и години, компютрите ще могат да заменят правителствата на демократично избраните държави. В момента изборите са един механизъм за безкръвна смяна на властта, но това не е механизъм за добро управление на държавата", на мнение е Соломон Паси.

Според него изборите са свързани по-скоро с популизъм и много лесно може да бъде избран човек, който обещава непостижими цели, а след това превръща държавата в диктатура.

"У нас популизмът е нещо, от което трябва особено много да се пазим. Когато направя своя избор, бих искал да пусна бюлетината си за човек, който е много далеч от популизма", допълни Паси.

Той заяви, че няма желание да се включва в президентската надпревара, а би подкрепил човек, в когото види, че е готов да се пребори по определени въпроси с Еврокомисията и да прокара определени български интереси.

"Смятам, че един президент би могъл да бъде ефективен, ако има мощна партия зад гърба си със солидно парламентарно присъствие. И това е една от причините, заради която не бих се кандидатирал, защото партията, към която принадлежа, дори няма парламентарно представителство", поясни Паси.

Водещи новини

Още новини